Hjem “Som arbejdsgiver kan jeg ikke se nogen grund til ikke at ansætte en Asperger”

“Som arbejdsgiver kan jeg ikke se nogen grund til ikke at ansætte en Asperger”

Som arbejdsgiver kan jeg ikke se nogen grund til ikke at ansætte en Asperger

Hos virksomheden MultiMarketing i Vamdrup er Frank Hjorth på 20 år ansat som programmør. I en spændende hverdag med interessante opgaver og gode kolleger. Men vejen til den meningsfulde tilværelse som værdiskabende lønmodtager var tæt på at ende blindt. Færre og færre kommuner tøver med at visitere til AspIT, og dermed er der flere unge Aspergere, der kan gøre karriere i stedet for at gøre ingenting.

Frank er i dag en målrettet ung mand med fast job og indtægt – udover egen lejlighed og et helt nyt kørekort. Men sådan så fremtiden slet ikke ud for den unge Asperger da han forlod folkeskolen, og skulle vælge hvilket spor, han dels kunne klare og dels give ham udfordringer. Valget faldt hurtigt på AspIT som stedet, der kunne uddanne Frank på den rigtige måde for Frank, og samtidig være fundamentet for et senere job.

– Det var via min mor, at jeg første gang hørte om AspIT, og jeg synes det lød godt. Så vi tog til AspITs informationsmøde, og der stod det klart, at det var netop den uddannelse, jeg havde lyst til, kunne klare og få mest mulig jobchance med. Desværre var kommunen usikker, og ledte efter alternative uddannelsesmuligheder til mig. Faktisk tog det dem et helt år inden de vendte tilbage med ok til mig og AspIT da de ikke fandt noget alternativ. Det blev jeg rigtig glad for at høre, for jeg var sikker på, at AspIT var vejen for mig, fortæller Frank Hjorth, der er helt sikker på, at havde kommunen ikke bevilget ham en AspIT uddannelse havde han i dag været førtidspensionist.

Undervejs på uddannelsen har pædagogisk konsulent Anders Hilmer Madsen fra AspIT fulgt med i forløbet, og han er ikke i tvivl om, at når matchet mellem AspIT-elev og virksomhed rammes, er der tale om et særdeles godt lønmodtager-arbejdsgiver forhold.

– Kommunerne er blevet meget hurtigere til at visitere til AspIT i takt med, at vi på AspIT har vist, hvor effektivt vores uddannelseskoncept er til netop denne gruppe unge. Og dermed er kommunerne nu i endnu højere grad med til at flest mulige unge – helst de 95% – kommer i uddannelse, og dermed øger muligheden for beskæftigelse, siger Anders Hilmer Madsen fra AspIT.

– Med landets Aspergere har vi at gøre med en gruppe unge, der har ressourcer, som ofte bare skal pakkes ud på den rigtige måde. Den ekspertise, har vi nu på AspIT, og mon ikke det er derfor, at kommunerne nu føler sig trygge ved at visitere, mener Anders Hilmer Madsen.

Men det er ikke kun kommunerne, der i endnu højere grad bakker op om AspIT. Også mange virksomheder og organisationer tager godt imod de unge AspIT´er med både praktikpladser og jobs.

– Vi fik en henvendelse fra AspIT om at tage Frank i praktik. Vi vidste egentlig ikke noget om Aspergers Syndrom, men tænkte; hvorfor ikke. Så vi tog faktisk bare imod Frank som Frank, og ikke Frank som Asperger, og bad ham fortælle, hvad han havde behov for.

< class="htmlarea-showborders">

Men Frank har ikke fået særbehandling – han har ikke haft brug for det. Han er gledet fuldstændigt ind i jobbet og virksomhedsånden, og udfører et fuldt ud tilfredsstillende stykke arbejde hver dag. Han er en dygtig programmør, han kan koncentrere sig og han skaber værdi. Jeg håber, han vil være her i flere år – og han har slet ikke nået toppen endnu, han kan få endnu flere kompetencer fordi han kan fokusere, siger Palle Østergaard, indehaver og direktør i MultiMarketing i Vamdrup, der laver reklametryk, hjemmesider, skilte og desuden er forhandler af de kendte vand fra Aqua d´Or. MultiMarketing er én af områdets vækstvirksomheder.

– Som arbejdsgiver kan jeg ikke se nogen grund til ikke, at ansætte en Asperger. Og når vi på et tidspunkt får brug for yderligere en programmør, vil jeg starte med at kontakte AspIT. Dels fordi, deres elever er dygtige, og dels fordi, at opbakningen og samarbejdet med AspIT har været rigtig godt. Lynhurtrig opfølgning på tingene, og en god forståelse for, hvad vi i erhvervslivet har brug for.

Lige nu står endnu flere virksomheder og organisationer klar til at modtage praktikanter fra AspIT i hele landet. Og derfor er det glædeligt, at så mange kommuner visiterer stadig flere unge Aspergere til AspIT – det giver erhvervslivet ny kraft, og de unge en fortjent chance. Vidste du, at hele 80% af eleverne fra AspIT er i beskæftigelse, når de har fået deres eksamen. Det er ganske unikt i forhold til andre uddannelser.


Du er meget velkommen til at give dette nyhedsbrev videre i dit netværk eller frit at anvende nyhedsbrevet med tydelig kildehenvisning: "AspIT – Nyhedsbrev".

HUSK

Gratis konference på Brogaarden – Strib/Middelfart

AspIT at Work – Årsmøde den 30. maj 2013 kl. 11.30 – 17.00.