Hjem Som erhvervsleder er det vores ansvar at finde de unge menneskers talent

Som erhvervsleder er det vores ansvar at finde de unge menneskers talent

Som erhvervsleder er det vores ansvar at finde de unge menneskers talent

Case: Nordic Trading & Service og Nikolaj fra Kbh

Siden AspITs ering i 2006 har uddannelsens slagord handlet om Fokuseret Talent. For er der noget, de unge Aspergere er bedre til end andre unge, så er det at koncentrere sig og lære nyt. Nikolaj fra AspIT i Storkøbenhavn har på få måneder vist sin nye arbejdsgiver, at der kan være noget om snakken, når folk tror, at Aspergere er genier.

Èn af de grundlæggende tankegange i AspITs undervisningskoncept handler om at give de unge Aspergere de mest optimale betingelser for læring. At undervise på modtagerens betingelser. Med en beskæftigelsesprocent på 85 for AspIT´erne, er der noget, der tyder på, at ideen er rigtigt grebet an.

Nikolaj Olsen fra TEC i Ballerup, der udbyder AspIT i samarbejde med HKI, kan nu forlade uddannelsen med gennemført eksamen, og straks sige goddag til en karriere som hovedprogrammør hos virksomheden Nordic Trading & Service i Herlev, der sælger kasseapparater samt overvågnings- og sikkerhedsudstyr. Direktør og indehaver er H. Fai, der opdagede Nikolajs unikke evner under praktikopholdet forud for den aktuelle ansættelse.

– I vores virksomhed synes vi grundlæggende, at det gavner både os og de unge med praktikordninger. Vi har pladsen, og bliver som regel altid inspireret af de unge, og hvis vi samtidig kan gøre noget for erhvervslivets kommende generationer er det godt. Men med Nikolaj viste det sig hurtigt, at her var der tale om et ungt menneske med helt særlige forudsætninger for faglig udvikling – jeg har faktisk aldrig set noget lignende talent, han er vel nærmest genial i sine evner, og jeg er dybt imponeret over, hvad han præsterer, fortæller direktør H. Fai, der har drevet hightec virksomhed i flere år.

– I forhold til Nikolajs specifikke opgaver hos os, begyndte vi stille og roligt. Men jeg kunne se, at det gik ekstremt hurtigt for ham med at lære. Så derfor byggede vi mere og mere på i et stadigt stigende tempo, og jeg må sige, at forløbet var dybt fascinerende. Hvor andre unge starter på niveau 1 og bruger et par år til at nå op på 10, startede Nikolaj fra nul og er på fire måneder landet på et meget højt niveau. Man giver ham en opgave, og så arbejder han til den er perfekt. Han er lynhurtig til at forstå koderne. Hvor jeg og de andre i virksomheden måske kan huske 2-3 ting ad gangen, husker Nikolaj måske 7-8 ting, og derfor er han ikke kun præcis men også lynhurtig i sin programmering.

– Min holdning er, at vi erhvervsledere har et ansvar for at finde de unge menneskers talent, generelt set. Hos os bruger vi en direkte spørgeform i jagten på at afdække de unges interesse og talent. I forhold til netop Nikolaj, som Asperger, bliver denne form bare endnu mere effektiv fordi Aspergere godt kan li´ den præcision, der ligger i direkte spørgsmål. Og for mig som direktør, betyder det, at jeg får en mere direkte og ukompliceret kommunikation med en nøglemedarbejder – Nikolaj bliver nemlig vores nye hovedprogrammør i den afdeling, han sidder i, slutter H. Fai fra Nordic Trading & Service.

Vil du vide mere om, hvad andre virksomheder opnår af værdi med eleverne fra AspIT, så klik ind på aspit.dk og vælg mellem de mange casestories fra dansk erhvervsliv.


HUSK

Gratis konference på Brogaarden – Strib/Middelfart

AspIT at Work – Årsmøde den 30. maj 2013 kl. 11.30 – 17.00.