AspIT Danmark er eret
Så er AspIT klar til mange flere fokuserede talenter
– nu findes AspIT i fem byer.
Torsdag den 13. november var en ganske særlig dag for AspIT. Det var nemlig dagen, hvor de nu fem AspIT skoler underskrev samarbejdsaftalen, som har været grundigt forberedt gennem længere tid. Datoen vil fremover markere eringen af AspIT som det landsdækkende tilbud til unge med Aspergers Syndrom.
Det er kun 4 år siden, at en gruppe ildsjæle i Vejle tog initiativet til verdens første IT uddannelse for unge med Aspergers Syndrom. Og det skulle hurtigt vise sig, at uddannelsesmodellen med undertitlen Fokuseret Talent var lige dét, de unge havde ventet på.
– Undervisningen på AspIT er tilrettelagt på elevernes præmisser. Trygge, stabile og rolige omgivelser. Få elever i hver klasse, og fokus på det, eleverne kan. Samtidig har vi oplevet en betydelig interesse fra virksomheder, som hurtigt fik øjnene op for, at AspIT kan tilbyde kandidater, der kan noget, som andre unge har svært ved. Derfor er det en rigtig god nyhed, at initiativet fra Vejle, nu er blevet til et landsdækkende tilbud til endnu flere Aspi´ere og virksomheder, fortæller projektchef Ole Bay Jensen fra AspIT i Vejle, som i dag er en del af Vejle Handelsskole.
De fem nye AspIT lokaliteter er alle placeret i forbindelse med erhvervsskoler. Foruden i Vejle, findes AspIT nu i København, Odense, Skive og Århus. Og de nye AspIT skoler melder allerede nu om stor interesse fra både elever og kommunernes sagsbehandlere. I København betød alene rygtet om, at AspIT var på vej til hovedstadsområdet stor tilslutning til det første informationsmøde.
– Vi må sige, at interessen har været overvældende. Faktisk kom der over 40 interesserede til vores første infomøde. Og siden er vi nærmest blevet ringet ned af elever, forældre, sagsbehandlere og UU vejledere i regionen. Nu handler det som om, at få optaget dem, som vi mener, får mest ud af AspIT, og det finder vi ud af ved afklaringsforløbet på seks uger, som vi indleder i januar næste år, siger uddannelseschef Per Buron fra TEC i København, der også kan fortælle, at AspIT får til huse i Ballerup.
– Vi har valgt at indlede samarbejde med Hans Knudsen Instituttet, som har erfaring og værdifuld viden om netop Aspergers syndrom. Og de vil også hjælpe os med de kommende visitationssamtaler i uge 49/50. Med hensyn til praktikpladser er vi godt rustet. Vi har mellem 450 og 500 praktikaftaler med virksomheder i regionen, og blandt dem, vil vi finde de virksomheder, der matcher vores ønsker til de unge Aspi´ere, fortæller Per Buron.
Uddannelseschef Bruno Lindskjold – Vejle, Områdeleder Aksel Hjuler – Århus, Afdelingsleder Jane Jensen – Skive, Inspektør Alex M. Brun – København, Uddannelseschef Ib Kronborg – Århus, Direktør Niels Yde – Skive, Projektchef Ole Bay Jensen – Vejle, Direktør Morten Weiss-Pedersen – Vejle, Uddannelseschef Per Buron – København
– Perspektivet rummer også planer for at undersøge, hvorvidt Aspi´erne passer til andre fag end IT, feks logistik. I det hele taget får vi fremover opbygget en viden om denne målgruppe, som åbner en masse muligheder. Og så gør det jo heller ikke noget, at vi med AspIT bliver kendt for noget andet og mere end de mere strømlinede erhvervsuddannelser, siger inspektør Alex Brun fra TEC, der også skal i gang med at finde undervisere til AspIT på TEC.
I Skive er man allerede i fuldt gang. Og responsen fra eleverne er helt i top. Jane Jensen er leder af afdelingen, der har fået AspIT med på programmet, og Jane kan fortælle at de unge Aspi´ strutter af motivation.
– Vi har fået en rigtig god start. Interessen fra områdets UU vejledere og sagsbehandlere i kommunerne er meget stor, og derfor afholder vi informationsmøder hver anden onsdag i gennem hele skoleåret. Og her er alle interesserede i øvrigt velkommen. Her kan man blandt andet se vores særligt indrettede lokaler til eleverne. Med skriveborde, mødegrupper og sofaer samt særlige lyd- og lysforhold, fortæller Jane Jensen, der har samarbejdet med AspIT i Vejle omkring indretningen af de nye undervisningslokaler.
– Faktisk har det vist sig, at de unge Aspi´ere, er mere sociale end vi først havde regnet med – når de kun er sammen med hinanden. Derfor har vi arrangeret fredagsbar, bowlingaftener mm. Og særligt for AspIT i Skive er også vores forberedelse af eleverne til praktikophold ved hjælp af SIMU, som er en slags simuleret, virtuelt virksomhedsophold, fortæller Jane Jensen, som også kan fortælle, at næste AspIT-hold allerede er klar i Skive.
I Odense og Århus får de unge Aspi´ere også muligheden for at dyrke deres fokuserede talent med AspIT. I Århus er der visioner om, at udvide skemaet omkring IT med fag som feks CAD-tegning, når undervisningen er kommet i gang i de nye lokaler på Halmstadgade i Skejby.
I Vejle er der også nye planer for fremtiden. Her overvejer man at supplere AspIT med andre tilbud til unge med Aspergers Syndrom. Det kunne være indenfor sprog, hvor feks oversættelse af tekster ligger godt til Aspi´erne, men også processtyring og bogholderi kunne komme på tale.
– At AspIT er blevet landsdækkende er en rigtig god nyhed. Nu er vi flere omkring bordet, når der skal laves idéer og udvikling, og med vores netop underskrevne partnerskabsaftale er der lagt op til masser af videndeling til gavn for både elever og virksomheder, mener direktør Morten Weiss Pedersen fra Vejle Handelsskole.
– Ja, og man kan også godt sige, at vi fra i dag går fra udvikling til drift af AspIT modellen. Og det bliver med det nye landsdækkende koncept, lettere at få dialog med flere UU-vejledere og sagsbehandlere. Og mon ikke, at vi på sigt bliver en ordinær uddannelse med statsstøtte – det er i hvert fald klart vores mål, siger uddannelseschef Bruno Lindskjold fra Vejle Handelsskole, som fra 1. januar i øvrigt bliver en del af Erhvervsakademiet Lillebælt.
Du er meget velkommen til at sende dette nyhedsbrev videre i dit netværk eller frit at anvende nyhedsbrevet med tydelig kildehenvisning: "Nyhedsbrev – www.aspit.dk"
Tildsbrev.