Hjem Michel har ikke fået nogle gratis point

Michel har ikke fået nogle gratis point

Politikens mandag den 6. okt.

 

ASPERGER PÅ JOB. Jeg synes ikke, der er noget galt i at være en nørd, siger Michel, som her ses med direktør Peter Klint.

AspIT-uddannelsen i Vejle kunne optage tre gange flere, end de har pladser til hvert år. Nu udbredes uddannelsen til andre steder i landet – men finansieringen er stadig et problem.

De er dygtige til matematik, de har ofte en fotografisk hukommelse og en kolossal tålmodighed til at bore sig ned i detaljerne.

Unge med asperger er meget forskellige, men typisk kan de kun lære det, de interesserer sig for«, siger Ole Bay Jensen, som er projektleder for den særlige it-uddannelse for aspergere, som Vejle Handelsskole oprettede i 2005.

Efter at man har opdaget, at it og asperger ofte passer godt sammen, var udfordringen at skabe et roligt miljø og sætte en uddannelse sammen, hvor de får lov til at specialisere sig på et meget snævert felt. Det kan de til gengæld blive enormt dygtige til.

Tusind kilometer lange koder

De første elever er på vej ud i virksomheder, der regner med at ansætte dem i fast job. Mads har for eksempel testet software hos Lego, og Simon har lavet netværk for It-forum i Midtjylland.

Michel Almind er i praktik hos virksomheden ScanCommerce, som er en førende leverandør af e-handelsløsninger til små og store danske firmaer.

Han er virkelig dygtig. Han kan sidde med sådan nogle tusind kilometer lange koder og kigge på dem i timevis. Det kræver koncentration og overblik, og det har han rigtigt gode evner for«, siger administrerende direktør Peter Klint.

Som andre børn og unge med asperger ville Michel have svært ved at klare en almindelig uddannelse, hvor der er mange elever i klassen, og hvor der stilles krav om, at man skal lave gruppearbejde, skrive dansk stil og være social og udadvendt.

Han har det til gengæld fint med at sidde bag en computerskærm inde på det kontor, han deler med en anden medarbejder, som han har et tæt samarbejde med. Han trives åbenlyst med at være her.

Jeg har aldrig arbejdet i en virksomhed før. Jeg har lidt svært ved at gå i kontakt med folk, og jeg kan ikke selv starte en samtale. Men jeg kan godt lide at komme her, de er alle sammen flinke, siger han.

Virksomheden skal dog huske, at Michel ikke så godt tåler stress. Når tingene bliver hektiske, som de ofte gør i it-branchen, skal de ikke komme væltende ind på Michels kontor og dynge opgaver op i bunker. Bortset fra det leverer han fuld valuta.

Michel har ikke fået nogle gratis point, og vi regner med at få fuld værdi for de lønkroner, vi kommer til at betale ham. Ganske vist går vi ind for socialt ansvar i virksomheden, men i dette tilfælde er der ikke tale om nogen almisser. Han kommer til at arbejde på helt almindelige vilkår.

Kommuner siger nej

Asperger-uddannelsen startede som et forsøg, men er efter tre år blevet et tilløbsstykke, som bliver nødt til at afvise masser af egnede kandidater.

Vi får omkring 40 kvalificerede ansøgere og kan kun optage de 15. Nogle må vi bede om at stå på venteliste. Og nu, hvor uddannelsen også starter fire andre steder i landet, hører vi om en enorm interesse, siger Ole Bay Jensen fra AspIT.

Erhvervsskoler i Odense, Århus, Skive og København er lige nu i færd med at starte AspIT-uddannelser op efter samme model som Vejle.

Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbreve fra AspIT, venligst send en mail til AspIT