Hjem Når kommunen skal spare penge, er AspIT en fornuftig investering

Når kommunen skal spare penge, er AspIT en fornuftig investering

Socialchef Gitte Overgaard, Allerød Kommune

Når kommunen skal spare penge, er AspIT en fornuftig investering

Når det gælder indsatsen omkring beskæftigelse af unge med særlige behov er Allerød Kommune i Nordsjælland blandt de kommuner i landet, som andre lader sig inspirere af. Nu har Allerød Kommune valgt at være én af de første kommuner i hovedstadsområdet til at visitere til det første elevhold til AspITs nye afdeling i Storkøbenhavn. Kommunens socialchef Gitte Overgaard fortæller her hvorfor. Og hvad hun forventer.

I Allerød Kommune har man gennem årene visiteret unge med særlige udfordringer til forskellige institutioner i det storkøbenhavnske. Med valget af visitering til det nye AspIT Storkøbenhavn i Høje Taastrup er kommunen igen gået forrest i bestræbelserne på at få de unge i job.

– Vi har hidtil benyttet flere af de velkendte STU-tilbud i regionen. Men med AspIT mener vi, at vi har fået noget, der adskiller sig en del fra det, vi ellers kender. AspIT er rettet mod erhvervslivet i en helt særlig grad, der betyder, at de unge får et job-fokus, som kan være meget afgørende for deres faktiske mulighed for et job. Strukturen på AspIT, fagligheden og de præcise krav til eleverne understøtter vores forventning om, at de unge kommer i job, og dermed får et selvværd og en livsværdi, som de fortjener, siger Gitte Overgaard, socialchef i Allerød Kommune.

Forskel på STU
– Tit ser vi, at de unge Aspergere gennemfører en eller anden STU, og når de så er færdige går de i stå, fordi forløbet ikke har skabt den fornødne afklaring af, hvad der så skal ske. Den afklaring, mener jeg, de får på AspIT, hvor praktikforløbene giver dem den afgørende erhvervstræning – og dermed også afklaring af, hvor deres talent og kompetence ligger. AspIT er mere målrettet i forhold til den enkelte elevs faginteresser.

– Aspergere har ofte intellektuelle ressourcer, og det er faktisk hverken fair eller professionelt, hvis vi ikke hjælper dem afsted med at omsætte det til et liv med job og mening.

Vi kan se, at når denne gruppe unge kommer i job, falder vores andre udgifter til dem – for nu at tage den del med, som vi i kommunerne også har fokus på i disse år, nemlig økonomien.

"AspIT uddannelsen er en gevinst for både vores unge og for os som kommune, mener socialchef Gitte Overgaard, Allerød Kommune."

– Men det er ikke nogen svær business-case, at regne ud hvad AspIT kan betyde for kommunekassen. Hver gang vi får en Asperger i arbejde, sparer vi ca. kr. 200.000 om året til den pågældende, foruden diverse følgeomkostninger, der også går i nul. Så hvis vi kan flytte en ung Asperger fra pension til fast job med en uddannelse, der sikrer ham eller hende langvarig beskæftigelse, sparer vi altså en lille kvart million om året. Derimod får vi skatteindbetaling, og går altså fra udgift til indtægt over mange år, samtidig med, at vi får en tilfreds borger med et mere meningsfuldt liv.

Klare forventninger
– Vores forventning til et forløb på AspIT er egentlig ret konkret. Vi forventer, at den unge elev oplever en afklaring af erhvervsretningen for den pågældende. At den unge ved, hvad vej talentet og interessen indenfor IT peger og rækker til. Og så lyder det jo godt, at AspITs erfaringer er, at 80% af eleverne er i beskæftigelse, endda allerede på dimmisionstidspunktet. Hvis vores Aspergere er blandt dem, er det selvfølgelig rigtig fint.

– Undervejs i forløbet på AspIT er vores UU-vejledere, som altid, i kontakt med både uddannelsesstedet og elev. Her er det vigtigt for os, at forventningsafstemme på alle parametre og for alle parter. I den forbindelse er det afgørende for Allerød Kommune, at uddannelsestilbuddet ikke er hygge-nygge og ”parkering” af den unge, men at der sættes krav, der udfordrer præcis den enkelte, og at der netop i forhold til denne gruppe unge er struktur, faglighed og tjek på tingene. Og det mener vi er gældende for AspIT, siger Gitte Overgaard.


HUSK
Gratis konference på Brogaarden, Strib/Middelfart

AspIT at Work 10-Årsmøde d. 21. maj 2015 kl. 10-16.

Spar penge ved at låne penge fra Eksperten.