Hjem Mange bliver klar til job eller uddannelse

Mange bliver klar til job eller uddannelse

Det første hold på AspIT-uddannelsen er alle kommet godt videre i livet.

Uddrag af Hanne Skibsteds artikler i SkiveFolkeblad.

Mange bliver klar til job eller uddannelse

Skive har nu i 10 år uddannet unge autister som IT-specialister.

Hovedparten af eleverne, der går på den treårige IT-uddannelse AspIT på Skive College, er ved afslutningen af uddannelsen klar til job eller videre uddannelse.

– Vi er utrolig glade, når det lykkes. Ikke bare for den enkelte elev men også samfundsøkonomisk er det en gevinst, når unge med særlige behov kommer i arbejde eller videre uddannelse, siger uddannelsesleder Helle Holtemann.

Skolens nyeste tal fra det hold, der afsluttede uddannelsen før sommerferien i år, viser, at 75 procent af dimittenderne på dimissionsdagen var klar til beskæftigelse eller videre uddannelse, og målsætningen fra AspIT Danmark er netop, at 80 procent af eleverne opnår varig beskæftigelse.

Alle eleverne fra det første hold på AspITuddannelsen i Skive er kommet godt videre i livet.
Det er fantastisk at se, hvor godt de klarer sig allesammen, både arbejdsmæssigt og privat, siger pædagogisk vejleder på AspIT på Skive College, Lise Møller Pedersen.
Den 23. oktober 2008 mødte det første hold op på AspIT-afdelingen i Skive, og skolen fejrede 10-årsjubilæet ved at have besøg af eleverne, der gik på det første hold på uddannelsen, der er for elever, der har en Autisme Spektrum Forstyrrelse og er vilde med IT.

Det første hold består af seks unge mænd og en enkelt kvinde, og bortset fra en enkelt var de alle med til gensynet. De er alle sidst i 20’erne eller i begyndelsen af 30’erne, og hovedparten bor i Skive, en enkelt er bosat i Tranum i Nordjylland og en i Fredericia.

HER PASSEDE MAN IND

-Det bedste ved at gå på AspIT var, at her fik man for første gang mulighed for at mødes med og være sammen med andre med de samme diagnoser som en selv. Mange af os havde tidligere følt os udstødt og mobbet. Det kunne også være en helt omvæltning at komme til et sted, hvor man passede ind. Med de ord sammenfatter Anders Stokholm, hvad AspIT især har betydet for ham.

Samtidig lægger flere af dem også vægt på, at de på AspIT blev gjort klar til erhvervslivet. Søren Peter Lund har for eksempel taget en uddannelse som IT-supporter på Mercantec og arbejder i dag på helt ordinære vilkår hos Telenor i Aalborg.

Det første hold på AspIT-uddannelsen er alle kommet godt videre i livet. Forleden mødtes de igen i anledning af uddannelsens 10 års jubilæum i Skive. Bagest fra venstre ses: Martin Bøgeskov Bøe, Anders Stokholm, Søren Peter Lund, Karsten Nielsen, Lars Jacobsen og Sarah Pedersen. Foto: Steen Don.

Også Lars Jacobsen har taget en uddannelse inden for IT. Han har læst til datamatiker i Odense og har i dag job indenfor sit fag.
-Her på AspIT lærte jeg, at hårdt arbejde giver pote. Jo mere, jeg lagde i det, jo mere fik jeg ud af det, forklarer han.

Både Anders Stokholm og Martin Bøgeskov Bøe arbejder i dag i IT-afdelingen på Skive College.
-Jeg har været ansat i et fleksjob i IT-afdelingen i snart seks år, siger Martin Bøgeskov Bøe.

FLERE HAR FÅET FAMILIE

-Jeg arbejder også her på skolen og har været kollega med Martin i tre år nu, efter at jeg tidligere arbejdede med lokaltv. Jeg var glad for mit tidligere job og jeg er glad for at være her nu. Jeg er også fleksjobber. Det har givet mig ro til at starte vores familie op. Jeg har to børn, siger Anders Stokholm.
Også Søren Peter Lund er blevet far, og Lars Jacobsen og hans kone venter barn til februar.

Sarah Pedersen er den eneste af seks elever på det første hold, der efter i en årrække at have arbejdet med lettere IT og som altmuligmand i afdelingen blev lidt træt af IT og af at sidde ned og nu er i gang med en helt anden uddannelse.
-Hvis jeg skal sidde ned, så skal jeg køre, og jeg har lige uddannet mig til lastbilchauffør med farligt gods, og min plan er at arbejde videre få kort til hænger også, forklarer hun.
-Det var rigtig øv, da Sarah ville til at tage det kørekort. Vi var glade for at have hende her, siger Lise Møller Pedersen.

Andre gode minder er mange timer med kortspil, madklub, Lan-party og ikke mindst kantinens virkelig gode gulerodskage med flødeostcreme på toppen, som holdet ønskede sig på kagenbordet til deres dimissionsfest – med dobbelt creme på – og som siden er blevet fast tradition ved alle dimissioner på AspIT.

Du kan læse SkiveFolkeblads webartikel om det første hold her.


HUSK:

  • AspIT Skolernes dag lørdag den 7. september 2019 kl. 10.00 – 15.00. Kom forbi og høre om AspIT er noget for dig. Se mere her.