Hjem COWI, DR og AspIT

COWI, DR og AspIT

COWI rapport

Politikerne taler om STU. Nu får du alle tallene
– først og lige her.

Hvis nogen skulle være i tvivl om værdien af AspIT, så kommer COWI nu med hele svaret. I dag offentliggøres COWIs omfattende analyse af IT uddannelsen for unge med fokuseret talent. Med ét ord sammenfatter COWI deres vurdering af AspIT: exceptionelt. Med undersøgelsen får alle med interesse for jobskabende STU-tilbud masser af god viden.

På AspITs årsmøde før sommerferien, blev nogle af hovedtallene fra COWI rapporten præsenteret. Nu er hele den meget omfattende undersøgelse regnet helt på plads, og klar til fuld offentliggørelse. Og sikken en, den rapport.

Hos AspIT er holdningen klar. Rapporten skal først og fremmest komme de unge til gavn og hjælp. Altså alle de unge, uanset hvor de bor i landet, der vil og kan gennemføre AspIT. Fordi det nu bliver dokumenteret endnu engang og meget grundigt, at AspIT udmærker sig som STU ved at give de unge tre ting. En relevant uddannelse fordi den matcher talent med efterspørgsel. Høj sandsynlighed for job. Og for det tredje; en meningsfuld tilværelse som en aktiv og bidragende del af samfundet – den følelse er nemlig rigtig meget værd.

Erhvervsliv med åbne arme

COWI har blandt meget andet også analyseret AspIT i relation til erhvervslivet. Kan eleverne bruges, mangler de kompetencer osv. Konklusionen er, at erhvervslivet i høj grad er tilfredse med de kandidater, som AspIT tilbyder. Faktisk siger langt hovedparten af de adspurgte virksomheder, at eleverne tilmed er værdiskabende.

Denne konklusion er interessant i en tid, hvor mange andre uddannelser, inklusiv de ordinære, ærgrer sig over manglen på praktikpladser. COWI fortæller i sin undersøgelse, at alle de adspurgte virksomheder – nemlig 100% – siger ja til at kunne anbefale andre virksomheder at tage en elev fra AspIT i praktik. Det fortæller i øvrigt også, at AspIT ikke kun lykkes med det faglige, men også ruster de unge autister til at kunne begå sig socialt på en moderne arbejdsplads.

I hverdagen på AspITs 10 skoler, som alle er forankret på erhvervsskoler, kan man nikke genkendende til den konklusion. Det er ikke praktikpladser og ansættelsesmuligheder, der mangler. Det er flere elever – for at imødekomme efterspørgslen på IT folk.

Kom nu, kommuner

– Vi møder unge, som er fortvivlede over, at deres kommune afviser at lade dem gå i skole hos os, selv om vi vurderer, at det vil føre til, at de får både uddannelse og job. Forældrene er også fortvivlede over, at deres søn ikke kan gå i gang med den uddannelse, han brænder for. Jeg håber, at rapporten fra COWI kan få kommunerne til at forstå, at det er en dårlig ide at sige nej til AspIT, når de unge har potentialet til at komme i arbejde, udtaler Ole Bay Jensen, uddannelseschef på AspIT til Danmarks Lærerforenings blad Folkeskolen.

Du kan læse hele artiklen i Folkeskolen, når du klikker her.

COWI rapporten offentliggøres netop nu, hvor Folketinget har hele STU området til debat igen. Sidste efterår kom den store evaluering af STU, men nu skal området vurderes på ny inde på Borgen. Med til den debat hører utvivlsomt også den økonomiske side af sagen. Kan AspIT mon betale sig? Men også den del har COWI undersøgt, og konkluderer ordret i rapporten:

– Med en pris på 250.000 kroner årligt for en elev og med en meget hurtig tilbagebetalingstid til samfundet i form af øget produktion og flere skatteindtægter, fordi de unge kommer i relativt vellønnede job, er AspIT en både effektiv og billig investering for samfundet.

Hos AspIT er håbet, at Folketingets medlemmer også giver sig tid til at drøfte kvaliteten af de mange STU. Og her stiller AspIT gerne både viden og COWI rapport til rådighed.

Omtale af AspIT på dr.dk

De bemærkelsesværdige tal i COWI rapporten, der altså slår fast, at AspIT på alle områder er en ungdomsuddannelse, der i særlig grad får unge autister i job, vækker ikke kun interesse blandt fagfolk på landets skoler og kommuner. Også DR finder rapporten interessant, og valgte forleden at prioritere historien helt frem til TV-avisen. Desuden en længere dækning på DR radio samt en endnu længere artikel på dr.dk.

Omtalen har også inspireret andre medier, og pt har AspIT god dialog med politikere, og organisationer, der tager positivt imod AspITs ligeså positive tilbud om videndeling. Til gavn for en gruppe af unge, som med den rette uddannelse og træning, præsterer noget for dansk erhvervsliv, der er ret meget værd. På flere måder.

Har du lyst og tid til at læse hele rapporten, kan du finde den lige her på AspIT.

Ps. Til dig, der måske tænker – har rapporten mon en slags resumé… Ja, og du finder den på de første par sider.


HUSK:

  • AspIT Skolernes dag er den første lørdag i september fra 10 – 14. Kom forbi og hør om AspIT er noget for dig. Se mere her.