Hjem Elev alene på IT studieophold i Amsterdam

Elev alene på IT studieophold i Amsterdam

Unge i forvandling:

”AspIT betød, at mit liv gik fra trist til livsglæde – på meget kort tid.
– Og nu tar´ jeg til Holland”

Hvordan går det til, at en ung mand med autismespektrumforstyrrelse er sluppet af med depressioner, stress, lavt selvværd og de 20 kilo for meget, og nu skal studere videre i Amsterdam og har mod på jordomrejse. Nicolaj Lundtoft Jørgensens egen forklaring er enkel; undervisningsmetoden på AspIT. Hvordan det? Her kommer Nicolajs modige fortælling.

Da Nicolaj var i begyndelsen af 20´erne, var hans liv præget af sorte skyer over det, der ellers skulle være glade og lyse ungdomsår. Depressionerne rullede frem og tilbage i takt med et selvværd, der blev mindre og mindre. Rammerne var et bosted i Randers, og tankerne om fremtiden var noget, der stressede mere end fristede.

– Jeg havde det rigtig dårligt, og kunne ikke se, hvad vej, det skulle gå. Jeg havde mistet modet. Men så er det jo, at man kan være så heldig at møde den rigtige person på det rigtige sted i livet. For mig blev det UU-vejleder Katty Kannegaard Pedersen i Randers Kommune, der fik tingene til at vende. Hun så, hvem jeg er, og kan, anbefalede mig AspIT, og kæmpede for at få skaffet mig den nødvendige visitering i kommunen, fortæller Nicolaj Jørgensen, som i disse dage er startet på studieophold i Amsterdam.

– Min bevilling til at komme på AspIT blev startskuddet til en forvandling af mit liv. Jeg fandt ud af, at jeg kunne noget, at jeg var ok som menneske, og jeg kunne vende min diagnose til en fordel. Det betød, at jeg fik overskud til at gøre noget ved mit liv. Jeg var f.eks. overvægtig, men valgte at træne og spise sundt, og tabte 20 kg. Og jeg flyttede fra bostedet i Randers til min egen lejlighed i Aarhus.

– Det gik faktisk så godt på AspIT, at jeg undervejs besluttede mig for at læse videre, og i det hele taget tage flere udfordringer op. Derfor spurgte jeg om jeg kunne komme på datamatiker uddannelsen et halvt år før tid. Og typisk for AspIT, lyttede de til mit ønske, kontaktede den anden uddannelse, hjalp mig med dispensation osv., og ja, det gik godt, og nu skal jeg så til Holland i et halvt år. Det er lidt vildt at tænke på.

Nicolaj Lundtoft Jørgensens – Hogeschool van Amsterdam

– Hvis jeg med få ord skal sige, hvad AspIT kan, så er det, at de tager den enkelte elev meget seriøst. De lytter virkelig, og de mener det 100% når de siger, at undervisningen er individualiseret og skræddersyet til netop dig. Det er deres skyld, at jeg nu har læst videre, og tror på mig selv. Jeg kunne jo godt gå ud og få et godt job lige efter AspIT, som de andre elever gør. Men jeg har fået så meget mod på livet, at jeg vil vise mig selv, at jeg kan klare en uddannelse mere, og et praktikophold i udlandet. Jeg planlægger at ta´ en jordomrejse når jeg er færdig på datamatiker uddannelsen, fortæller Nicolaj, der bl.a. gerne vil opleve Fjernøsten og Japan.

På Erhvervsakademiet i Aarhus, der udbyder datamatiker uddannelsen, har lektor Margrethe Dybdahl undervist Nicolaj på de to første semestre.

– Jeg er ikke ekspert i Aspergers syndrom, men jeg kan se, at Nicolaj er særdeles hurtig til at lære nyt. Og hvis ikke jeg vidste, at han havde autismespektrumforstyrrelse, ville jeg ikke ane det. Nicolaj fungerer rigtig godt hos os. Både socialt og fagligt. Han ligger absolut blandt de bedste i klassen fagligt set, og det er sejt, at han har valgt udfordringen med at studere i udlandet, siger Margrethe Dybdahl.

– Man hører, at aspergere ikke er så meget til det sociale. Men jeg fornemmer, at AspIT er dygtige til at forberede de unge på den del af livet også. Nicolaj har slet ingen problemer med gruppearbejde, har ikke haft én eneste sygedag og det har ikke været nødvendigt at tage særlige hensyn til ham, han er en meget sympatisk ung mand med et godt humør. Personligt synes jeg, at AspITs succes med at få så mange unge mennesker i job er ret fantastisk.

AspIT er en 3-årig ungdomsuddannelse med praktikperioder. Eret i 2005, med det formål at få unge med autismespektrumforstyrrelse i job. AspITs undervisningskoncept er udnævnt til såkaldt best practice af EU, FN/Unesco og af Danmarks Evalueringsinstitut. Fra landets 10 AspIT afdelinger er 80% af eleverne i beskæftigelse allerede når de dimitterer. Det er en meget høj andel.


HUSK:
AspIT at Work Årsmøde torsdag d. 31. maj 2018 kl. 10-16, gratis konference på Brogaarden Strib/Middelfart.
AspIT Skolernes dag lørdag den 1. september kl. 10.00 – 17.00, hvor du kan komme forbi og høre om AspIT er noget for dig.