Hjem Det bliver til noget

Det bliver til noget

Det bliver til noget

Fra visioner til virkelighed
– årskonference med fuld opbakning til fremtidens AspIT

Perspektivet for AspIT efter de første par år som forsøgsuddannelse, tegner nu lys og lovende. Alt tyder på, at uddannelsen fortsætter som et permanent tilbud til unge med Aspergers Syndrom, og interesse for IT. Det var et af de gode budskaber, da AspIT holdt sin årskonference på Hotel Munkebjerg den 9. maj.

Udenfor var bøgen allerede sprunget ud, og indenfor på Hotel Munkebjerg med udsigt til den lysegrønne skov på bakkerne ved Vejle Fjord, var der også gode nyheder. Initiativet med AspIT har nu spiret længe nok til, at uddannelsen kan folde sig ud som et permanent tilbud. Til glæde for unge med Aspergers Syndrom. Og ikke kun dem, der bor i regionen omkring Vejle.

– Da vi i sin tid startede projektet med AspIT, var vi bekymrede for om erhvervslivet ville bakke op. Efter forsøgsperioden kan vi nu se, at vi har opnået en betydelig anerkendelse fra virksomhederne, og dermed har vi opfyldt en af vores væsentlige ambitioner. At kunne uddanne de kandidater, som erhvervslivet efterspørger. Samtidig oplever vi en betydelig søgning til uddannelsen. Derfor skal AspIT gøres til et permanent uddannelsestilbud, sagde borgmester Leif Skov fra den nye store Vejle Kommune.

Efter undervisningsminister Bertel Haarder og andre repræsentanter fra Folketinget besøgte AspIT i januar, er uddannelsen kommet på agendaen på Christiansborg. Den er i denne tid en del af baggrunden for et lovforslag, som tilsyneladende nyder opbakning nok til at blive realiseret. Dermed kan AspIT komme på finansloven.

De unge Aspi´er med fokuseret talent har gennemført flere fag på EDB-skolen, som er en del af Vejle Handelsskole, og herfra kunne uddannelseschef Bruno Lindskjold fortælle, hvordan det er gået de unge – om de levede op til kravene.

– Det kan egentlig siges meget kort. Det er en ubetinget succes. For det første klarer Aspergerne sig fremragende, og for det andet har vores undervisere også fået meget ud af det. Derfor er vi nu parate til at ere et videncenter med henblik på at hjælpe andre skoler i gang i resten af landet. Vi vil fungerer som et kompetencecenter, fordi den viden, der nu er samlet i Vejle, bør komme flere til gavn, sagde Bruno Lindskjold, der også vil tage initiativ til en efteruddannelse for de lærere, som fremover skal undervise Aspi´erne.

På konferencen kunne AspITs projektchef og dynamo Ole Bay Jensen glæde sig over den solide opbakning fra politikere, uddannelsesfolk og erhvervsliv. Og Ole Bay Jensen glæder sig især over, at det er lykkedes at udvikle en værdiskabende arbejdskraft for virksomhederne.

– Fra første fløjt havde vi en idé om, at vi skulle kigge på de unge som individer med særlige kompetencer, og derefter fokusere og fremelske det særlige talent, som en asperger vitterligt har. Det med IT er selvfølgelig noget tillært, men en Aspi har nogle medfødte egenskaber som er meget værdifulde for en arbejdsgiver. Det glæder mig meget, at erhvervslivet har givet sig tid til at forstå og anerkende disse særlige kompetencer. Koncentration, hukommelse, ærlighed og loyalitet er blot nogle af de egenskaber, der kendetegner en person med Aspergers Syndrom, og den slags er guld værd for en arbejdsgiver, fortalte Ole Bay Jensen.

– Derfor har vi nu formlen for, hvordan vi lærer de unge med Aspergers Syndrom at tilegne sig viden om IT. Vi opfylder erhvervslivets krav til specialiseret arbejdskraft og vi har alt i alt bevist, at det kan lade sig gøre til alles tilfredshed. Derfor er det godt, at AspIT nu forventes at blive gjort til en permanent uddannelse.

Det gode perspektiv for uddannelsen, ser også ud til at brede sig til andre dele af landet. I den forbindelse kunne Steffen Lochmann fra Aspergerforeningen i København meddele flere gode nyheder på konferencen.

– Med den succes som AspIT har opnået i sin region, er det oplagt at folde konceptet ud til også at omfatte København. Hovedstaden har et stort potentiale for en parallel til AspIT. Med mange IT virksomheder, mange Aspergere, masser af skoler og en særdeles engageret forældrekreds. Derfor vil jeg nu tage initiativ til at få gang i en københavner-AspIT, sagde Steffen Lochmann.

Det bliver ikke kun de unge Aspergere i København, der kan se frem til et attraktivt uddannelsestilbud. Planen er, at AspIT, skal have skoler over hele Danmark. Jo, det var en rigtig god dag på Munkebjerg den dag.