Hjem At være anderledes – er man så ikke bare skræddersyet til noget bestemt…

At være anderledes – er man så ikke bare skræddersyet til noget bestemt…

At være anderledes

– er man så ikke bare skræddersyet til noget bestemt…

Har man Aspergers Syndrom, kan man noget som få andre kan. Men der er også noget, man ikke er så vild med. For eksempel alt det der med kommunikation. Men hvem siger egentlig det, og hvad betyder kommunikation på jobmarkedet, når man har fokuseret talent for IT? AspITs årsmøde inviterede et par eksperter på området.

I Kolding ligger Virksomhedsnetværket, der arbejder med tre overordnede områder; velgørenhed, forretningsudvikling og virksomheders sociale ansvar, også kaldet CSR på moderne business dansk. Firmaet ledes af netværkseksperten Karsten B. Vester, der også var blandt talerne på AspITs årsmøde i Middelfart forleden. Og Karsten havde i dagens anledning set på tendenserne i dansk erhvevsliv lige nu og lidt i morgen.

– En af de centrale trends kalder jeg Farvel til egofesten – og goddag til formål og fællesskaber, og når man kombinerer den med en anden tendens, nemlig den om mangfoldighedsledelse, der betyder udvikling gennem forskelligheder, så er der tale om den første gode nyhed for AspIT´erne på arbejdsmarkedet, indledte Karsten B. Vester, der i øvrigt har formidlet flere konkrete opgaver til AspIT-eleverne.

– Og der er flere gode nyheder. Det pressede arbejdsmarked under finanskrisen, betød fyringer mange steder, men det gik ikke specielt ud over folk med særlige behov. Og i forhold til at tage socialt ansvar, så er virksomheder, der ansætter mennesker med særlige behov, generelt kendetegnet ved at have mere tilfredse medarbejdere i det hele taget. Og når virksomhederne har gavn af CSR, betyder det medvind for AspIT´erne på jobmarkedet – især når målsætningen for AspIT ovenikøbet er, at eleverne skal ud og skabe værdi for arbejdsgiverne.

– Men jeg ser også et par anbefalinger til AspIT. Faktisk fem af slagsen. AspIT skal i endnu højere grad prioritere det at skabe relationer til det eksterne miljø, virksomhederne. Nr 2, man skal gøre mere ud af at sprede information om AspIT. Man skal fokusere mere på parathed. Gøre mere ud af innovation og idéproduktion. Og endelig, den femte anbefaling – måske være mere tålmodig, sagde Karsten B. Vester, der altså grundlæggende mener, at AspIT´erne har medvind fra tidens businesstendenser.

Det glædede mange i salen, at det trods den aktuelle finanskrise, ser lyst ud for AspIT´ernes jobmuligheder. Og derfor også klapsalver til Karsten for de gode nyheder. En anden taler, der var imødeset med spænding var Christian Stewart-Ferrer. Til hverdag arbejder Christian i offentlig praksis med udredning og terapi af børn og unge samt rådgivning, supervision og undervisning. Han har bred erfaring med blandt andre unge med Aspergers Syndrom.

Christian er uddannet cand.pæd.psych. og cand.mag., og har fået tildelt autorisation som psykolog af Psykolognævnet under Socialministeriet samt undervisningskompetence i psykologi af Undervisningsministeriet. Og så er Christian forresten også selv asperger…

– Det meste af det tilgængelige materiale om autismespektrum forstyrrelser (ASF) går ud fra en beskrivelse af det autistiske sind fra en neurotypisk (ikke-autistisk) vinkel – hvilket vil sige, at der er en underforstået sammenligning mellem det “normale”, det neurotypiske og det “afvigende” sind. På samme måde har ethvert europæisk verdenskort Europa i midten – hvorved Japan bliver en del af “Fjernøsten”, selvom japanerne selv ikke opfatter sig som øst for noget som helst, indledte Chistian.

– Dette “japanske perspektiv” deles af mange mennesker på det autistiske spektrum, som oplever neurotypisk tænkning som anderledes, men ikke nødvendigvis bedre. Dette indlæg vil fokusere på forskellene, set gennem en humanistisk/adfærdsvidenskabelig kikkert – som vel at mærke står på den autistiske side af kløften.

Og så fortsatte Christian Stewart-Ferrer ellers på særdeles underholdende og samtidig temmelig interessant måde sit indlæg, der absolut løsnede op for tendensen med at tale om normalitet og afvig, når det handler om ASF, og i stedet fremme et anerkendende udgangspunkt om at være ligestillede i forskelligheden, således at neurotypikere og mennesker med ASF kan finde et fælles ståsted som grundlag for udvekslinger i en atmosfære af gensidig nysgerrighed og respekt.

Chistian fik et bragende bifald, og måske udtrykte en af de unge AspIT´ere, der sad på stolerækken bag denne skribent det på bedste vis med ordene; “jeg kan godt li´ når folk kan snakke rigtig længe om noget der er relevant”. Hvem siger, at de unge i dag ikke tager tingene seriøst… Aspi’er gør ihverttfald.

Tak til alle gæster, elever, undervisere og talere for et godt AspIT årsmøde på Brogaarden i Middelfart. Vi ses igen den 31. maj næste år. På gensyn…


HUSK
Gratis konference på Brogaarden – Strib/Middelfart

AspIT at Work – Årsmøde den 31. maj 2012 kl. 12.00 – 17.00.