Hjem Årsmøde med kritik – det vil sige, god kritik…

Årsmøde med kritik – det vil sige, god kritik…

Årsmøde med kritik

– det vil sige, god kritik…

At deltage i AspITs årsmøde er efterhånden blevet et must blandt alle, der interesserer sig for unge med fokuseret talent for IT. Og én af traditionerne på den årlige konference i maj er, at uddannelsen selv går til eksamen. I år blev juryen suppleret med EVA – statens evalueringsinstitut – som har fulgt AspIT i flere år.

Hvert år i maj siden 2005 har AspIT inviteret alle interesserede til årsmøde. Og ét af de faste punkter på agendaen på de altid velbesøgte konferencer er uddannelseschef Ole Bay Jensens veloplagte præsentation af tingenes tilstand. Og i år var der en særlig overskrift.

– Vores årsmøder på AspIT hedder jo AspIT at Work, men i år kan vi godt kalde overskriften for AspIT at hard work. Det er nemlig sådan, at vi fra i år ikke længere er finansieret af de såkaldte satspuljemidler. Vores status som forsøg er slut. Nu er vi en eret uddannelse, og derfor skal vi nu klare os for egne midler. At vi nu er et fast uddannelsestilbud, og ikke længere et forsøgsprojekt, er et skulderklap til os alle på AspIT. Og at vi nu skal finansiere os selv, ser jeg som en udfordring, vi nok skal klare, sagde Ole Bay Jensen til de knap 230 gæster.

– Idéen til en uddannelse for unge med fokuseret talent for IT, var i starten et udviklingsprojekt under Vejle erhvervsudvikling med erhvervschef Mogens Toft i spidsen. Mogens er også med os på årsmødet i dag. Og jeg kan huske, at da jeg i sin tid mødte Mogens for at diskutere strategien for AspIT, da sagde Mogens blandt andet til mig “Du må ikke lave en uddannelsesmodel der blot uddanne dygtigere førtidspensionister”. Og den gode sætning gælder stadig for AspIT – vi skal kvalificere vores elever til et værdiskabende job i dansk erhvervsliv.

AspIT har flere grundlæggende kendetegn. Uddannelsen har fem sider, som til sammen danner rammen om indholdet af AspIT. Det er uddannelse, væksthus, praktik, real kompetence og fastholdelse af job, hvor real kompetence refererer til noget mere end bare formel IT kompetence.

– AspIT har udviklet sig meget på kort tid. Og ét af de træk, der går igen er den individuelt tilpassede uddannelsesmetode. Man kan sige, at vi er blevet en særligt tilrettelagt uddannelse indenfor IT for hver enkelt elev. For har du mødt ét menneske med Aspergers Syndom, så har du mødt ét menneske med Aspergers Syndrom. Vi er nemlig alle individer, sagde Ole Bay Jensen, som rundede sit indlæg af med en stor tak til Mogens Toft for initiativet til AspIT, som siden starten i Vejle i 2004, i dag er repræsenteret hele 9 steder i Danmark med AspIT Aabenraa som sidste skud på stammen.

Tak til Erhvervschef Mogens Toft, Uddannelseschef Ole Bay Jensen og Evalueringskonsulent Peter Toft

Talerstolen på årets AspIT konferencen blev også indtaget af Peter Toft fra EVA, som er statens evalueringsinstitut. EVA har fulgt AspIT siden uddannelsens første halvår, og kom sidste efterår med den seneste evaluering.

– Lad mig starte med at sige, jeg synes det er modigt af AspIT at invitere EVA til sit årsmøde. Vi er jo dem, der holder øje med alle landets uddannelser på statens vegne, så det er sjældent, vi bliver inviteret med til festdage. Men det hænger nok sammen med, at AspIT ikke er bange for at blive evalueret. Snare tværtimod. AspIT siger selv, at de ser vores evalueringer som et udviklingsværktøj, og jeg kan sandt for dyden sige, at sådan ser man ikke på evalueringer hos alle uddannelser i Danmark. Ole Bay Jensen ønsker hver gang, at vi giver den fuld gas, og også gerne siger vores mening i forhold til anbefalinger, sagde Peter Toft.

– Og vi har da også nogle anbefalinger. AspIT har et sundt værdigrundlag, som fortjener at blive tydeliggjort i endnu højere grad. Men måske man fremover skulle overveje balancen mellem at uddanne de unge til specialister eller lidt mere generalister indenfor IT, set i lyset af branchesituationen indenfor morgendagens IT jobs.

– Med fire evalueringer i alt på seks år er AspIT en uddannelse, vi har fulgt meget tæt. Om uddannelsen konkluderer vi især: Der er engagement og virkelyst. Uddannelsen er innovativ og har ambitiøse erhvervsmålsætninger. Både elever og virksomheder udtrykker stor tilfredshed. AspIT har en styrkebaseret tilgang – altså fokuserer på Aspi´ernes styrker. Og så er der en god balance mellem frihed og ansvar, sagde Peter Toft på en solskinsdag på Brogaarden i Middelfart, og med den flotte bedømmelse fra selveste EVA, tyder alt på, at et nu voksent og selvstændigt AspIT nok skal klare sig på egne ben.

Der kommer endnu flere historier fra AspITs årsmøde i næste uge. Indtil da kan du jo se – eller gense – de to videoer, som Ole Bay Jensen præsenterede på årsmødet. Nemlig historierne om de to AspIT elever Glenn og Jeppe. Du kan se dem her.

God fornøjelse.

Ps. Du kan læse mere om EVAs vurdering af AspIT her på siden

HUSK
Gratis konference på Brogaarden – Strib/Middelfart

AspIT at Work – Årsmøde den 31. maj 2012 kl. 12.00 – 17.00.