Hjem Vejrudsigten for AspIT: Solstråler igen

Vejrudsigten for AspIT: Solstråler igen

Vejrudsigten for AspIT: Solstråler igen

Mennesker med en unik spidsinteresse har et helt særligt potentiale for lynhurtig indlæring af andre kompetencer – man skal bare lige gøre det på den rigtige måde. Sådan nogenlunde lød det fra hjerneforsker Ann-E. Knudsen, da hun rundede AspITs årskonference af foran et både inspireret og ret godt underholdt publikum. Få forklaringen bag ordene, og flere input fra dagens øvrige pulserende indlæg lige her.

Af en eller anden grund er det altid solskinsvejr, når AspIT holder årskonference i maj måned på fynske Brogaarden. Måske fordi, Ole Bay Jensen, AspITs udddannelseschef, hvert år kan bekræfte, at 80% af de unge Aspergere på den 3-årige IT uddannelse er i job når de dimitterer. Og således igen i år: AspIT holder den meget høje procentdel.

– Noget af det nye siden sidst, er udviklingen og implementeringen af vores WebEx, den individ tilpassede skærm-undervisning på tværs af geografi, der også gør det muligt at undervise vores elever i feks et programmeringssprog mens de sidder på deres praktikplads. Det betyder, at arbejdsgiveren får en medarbejder, der på få timer kan lære lige præcis dét, der er brug for nu og her, også fordi vores elever – af natur – lærer meget hurtigt, fortalte Ole Bay Jensen i sin ”status og nyt siden sidst”, der er blevet et fast punkt på årsmøderne. Med til den overskrift hører også, at AspIT nu har 220 elever på landets 10 uddannelsessteder.

Du kender betegnelserne U-land og I-land, og du har også hørt om informationssamfundet som navnet på vor tid. Det nye sort hedder så D-land. Og det kom Jan Horsager med sin forklaring på, da han indtog podiet på Brogaarden.

Jan Horsager fortæller på årsmødet om en interessant vinkel på fremtidens IT.

Jan Horsager, der er tidligere chefredaktør på Computerworld, tog salen med på en spændende og veldokumenteret rejse fra de første mainframes til vor tids D-land, hvor tid og sted er ophævet. Vidste du feks, at 1/3 af alle virksomheder på tværs af brancher, inden 2018 vil opleve at blive amazoned – altså, at en ny virksomhed driver forretningsområdet på en helt ny måde, via digitalisering, offcourse. Eller at antallet af mobile enheder i de gamle U-lande allerede sidste år var dobbelt så stort, som i dem vi engang kaldte I-lande.

Igen i år blev det også tid til en levende fortælling om én af AspITs elever i den virkelige verden, læs; i job. 2014-historien blev fremragende leveret af Nicolai og hans chef og mentor, Mikkel Dam Junker, fra ALBOA, som er en af landets større boligadministrationer med 8.000 boliger i Århus området, og en medarbejderstab på 140 brugere af det system, som Nicolai idag er med til at passe.

– Da Nicolai begyndte hos os, og til i dag, ser vi en ung mand i enorm udvikling. Og det er tilmed gået meget stærkt. Faktisk kunne Nicolai allerede efter et par måneder hos os, være førstemand på helpdesken. Han udfylder en super vigtig funktion hos os, og er tilmed meget værdiskabende. Nicolai har ikke fået jobbet pga sit handicap, men fordi vi har brug for en kompetent person til et vigtigt job. Det skaffede AspIT os med Nicolai, fortalte Mikkel Dam Junker.

– Der er flere gode grunde til, at det er gået så godt. Vi valgte feks at tro 100% på Nicolais evner allerede fra første dag. Men vi valgte også at ”beskytte” ham indtil vi vidste lidt mere om det hele. Det betød, at alle opgaver til Nicolai skulle gå gennem mig. Men det viste sig hurtigt at være unødvendigt. For ret hurtigt kunne jeg se, at opgaver, der normalt gik til mig, blev løst direkte af Nicolai. Hele organisationen fik nemlig hurtigt tillid til ham. Og jeg fik mere tid til andre ting.

På årsmødet fortæller Nicolai om sit job ved ALBOA.

Blandt det store publikum til årskonferencerne er også altid UU-vejledere og jobkonsulenter fra landets kommuner. Og til dem, og salens øvrige interesserede, var der masser af inspiration i dagens næste indlæg. Karsten B. Vester, leder af RelationsNetværket, og ekspert i moderne networking, præsenterede rigtig mange gode idéer til, hvordan man sætter turbo på sin jobsøgning.

Den smukke sommerdag på Brogaarden ved Middelfart, hvor der også var tid i programmet til networking og hyggelig snak over kaffen, blev rundet af med Ann-E. Knudsens tankevækkende og ikke så lidt morsomme foredrag. Men du blev i indledningen lovet en forklaring – den kommer her.

Hvis en person har et helt særligt interesse område, så kan det være døren til mere indlæring. Hvis en mand feks interesserer sig for køleskabe, så kan han hurtigere lære feks engelsk, hvis tekst og opgaver handler om køleskabe. Og det eksempel var ikke helt ved siden af i en sal, hvor mange af de unge aspergere har ganske unikke interesser. Og faktisk er det noget af det, hele AspIT konceptet handler om; at finde de unges talent og interesse, fylde viden på, og gøre jobklar.

Ann-E. Knudsen er lektor, cand. mag. og forfatter, og har siden 1996 arbejdet med neuropsykologi og hjerneforskning i en lang række projekter. For eksempel har Ann-E. Knudsen foretaget en række studier af børns leg. Og det kom der ikke så få sjove, varme og inspirerende eksempler fra til en temmelig godt underholdt sal den 22. maj da AspIT holdt sit 9. årsmøde. Næste år fejrer AspIT derfor 10 års jubilæum, og det bliver med en udvidet årskonference.

Allerede den 21. august slår AspIT igen dørene op for dig – denne gang til officiel invielse af AspIT Storkøbenhavn i Høje Taastrup, som i øvrigt har fået en fin start. Første fuldt besatte hold begynder deres undervisning lige efter sommerferien.

God sommerferie til alle. Tak til alle jer, der var med på årskonferencen. Og tak til chefkonsulent ved Campus Vejle, Carl V. Korup, som dagens altid veloplagte konferencier.


HUSK
Gratis konference på Brogaarden, Strib/Middelfart

AspIT at Work 10-Årsmøde d. 21. maj 2015 kl. 10-16.