Elefanter og konflikter – de skal da bare ha´ et kram
Hvordan får en hel Asperger-familie hverdagen til at fungere? Hvad bør kommunen forvente af AspIT? Og hvordan får du styr på din indre dåsecola? AspITs årsmøde den 19. maj sørgede for inspiration og videndeling på flere fronter. Og på flere måder. Læs med her – også om tændstikmetoden og elefantmodellen til bedre kommunikation.
Hvert år i maj, inviterer AspIT til konference for alle, der har tid og lyst til videndeling og networking. Forleden kunne uddannelseschef Ole Bay Jensen byde velkommen til den 11. af slagsen. I år med nyheden om, at AspIT fra det kommende semester introducerer en ny uddannelsesmodel. Mere fokus på det individualiserede uddannelsesforløb, tidligere specialisering, endnu mere trivsel for den enkelte elev samt nyheden om, at fremover får eleverne tilbudt fravalgsfag – for til gengæld at fokusere på noget andet.
Årsmødet havde især foredragsholdere udefra på talerstolen. Fra Varde Kommune kom STU-vejleder Pernille Krog og arbejdsmarkedsrådgiver Tannie Sørensen, og fortalte om deres fire overordnede samarbejdsværdier i forhold til AspIT. Forudsigelighed, overblik, struktur og tryghed.
– I Varde Kommune har vi valgt at sætte ekstra ressourcer ind på gruppen af unge med ASF. Vi gør rigtigt meget. Men det er også vigtigt for succesen med det, at de unge selv tager ejerskab for processen. Det sker når de føler sig trygge og mødt i forhold til deres interesser. Faktisk er vi i vores interne struktur, inspireret af det samarbejde, vi har med AspIT Esbjerg, sagde Pernille Krog.
Til venstre, Pernille Krog og Tannie Sørensen fra Varde Kommune, fotograferet ved sidste års prisuddeling. I midten Anne Skov Jensen, mor, autist og indehaver af Overlevelsesguiden. Til højre Rune Strøm, blandt meget andet, forfatter og kommunikationsekspert.
Hvordan indretter man en travl hverdag i familien, når mor, datter og søn har diagnosen Aspergers syndrom, suppleret med diagnoserne ADHD og ADD, så tingene alligevel fungerer for alle? Det kom Anne Skov Jensen med et ret inspirerende indlæg om. Tilsat humor.
– Hjemme hos os, er det kun min mand, der ikke har diagnoser. Jeg er til gengæld dygtig til at fokusere, jeg er vedholdende, struktureret, får mange ideer og flere andre gode ting. Men mine udfordringer fylder desværre meget mere end styrkerne, fortalte Anne skov Jensen, og viste et tætskrevet overblik.
– Derfor har vi lavet en hel masse smarte systemer og aftaler, der gør, at vi alle fire fungerer sammen, også når det koger. Feks vores MitSignal armbåndet. Er det vendt med den grønne side udad, er jeg frisk og social, er den røde side udad, har jeg brug for ro, og vil helst ikke forstyrres. Husk også, at jeg med mine diagnoser, har to sanser mere end folk uden mine udfordringer. Muskel- og led sansen og balancesansen er nemlig særlig stærke hos mig.
– Et eksempel fra min hverdag. Hvis jeg sidder derhjemme og arbejder, og får lyst til en sandwich, gennemreflekterer jeg i alt 95 trin i dén proces. Fra hvordan min krop skal rejse sig, til jeg igen sidder ned med min mad. Derfor kan vi godt li´ faste strukturer, så bliver der nemlig mindre at tænke over i de situationer, der virker banale for andre. Motion betyder også meget for mig – fordi jeg også har diagnosen ADHD – derfor løber jeg dagligt, fortalte Anne Skov Jensen, der er såkaldt sendiagnosticeret, og har en fortid som bla. politibetjent, advokat, anklager i Frederiksberg Byret og ansat i PET. Anne Skov Jensen står i dag bag overlevelsesguiden.dk, som er et besøg værd, hvis du vil ha´ flere tips, feks den med de 10 H´er. Anne Skov Jensens søn er i øvrigt elev på AspIT Storkøbenhavn.
Så tal dog pænt – for helvede
AspITs årsmøde blev rundet af med besøg af Rune Strøm. Og han gik til den. En time for fuld knald om bedre kommunikation, konflikthåndtering, elefanter og dåsecola. Lad os ta´ det sidste først. Din indre dåsecola er den spruttende sky af de helt forkerte ord, der ryger ud af dig, hvis du ikke tænker dig om i en konflikt. Ligesom hvis du ryster en dåsecola, og river i splitten, så er du med, ik´.
– Jeg har selv været stjernepsykopat mange gange. Men jeg har øvet mig i at blive en guttermand, og hvis jeg kan, så kan I også. Jeg har haft en traumatisk barndom, og jeg har det sorte bælte i karate. Jeg kan blive så rasende, men har lært at være bevidst om det, ved at se situationerne i billeder, lød det på charmerende ultra-fynsk fra Rune Strøm, forfatter til bogen ”Så tal dog pænt – for helvede”.
– Ta´ nu denne lille plastikelefant. Vi er alle sammen enige om, at det er en elefant. Men hvis jeg nu ser den forfra, så ser jeg øjne og snabel, ser jeg den bagfra, så ser jeg en stor bagdel. Husk det, når I diskuterer med kollegerne – hvor fra ser man elefanten. Altså opgaven. Og husk, at en konflikt sagtens kan være gavnlig. Det kommer kun an på, hvordan I afslutter den. Jeg plejer at bruge et kram – det virker hver gang.
– Det er vigtigt at påskønne hinanden. At sige gode ting. Indrømme fejl, og sige undskyld. Være konstruktiv og huske at takke. Al den slags kan jeg godt glemme. Derfor tændstikmetoden. Jeg har tre tændstikker i lommen til et møde, og hver gang jeg siger noget positivt, må jeg flytte en tændstik over i den anden lomme. Når mødet er slut, er stemningen rar – fordi alle tre tændstikker nu ligger i min anden lomme, abracadabra, alle er glade, smilede Rune Strøm, og sendte dermed årsmødets store publikum hjem, og ud i verden. Med tændstikker og elefanter. Uden dåsecola.
HUSK Gratis konference på Brogaarden Strib/Middelfart, AspIT at Work Årsmøde d. 18. maj 2017 kl. 10-16.