Hjem Nu oplærer Asger nye kolleger

Nu oplærer Asger nye kolleger

Asger var bekymret og forskrækket over at kaste sig ud i noget nyt. Men gennem AspIT har han fået fast job – og de nye kolleger spørger ham til råds.

Asger i NEMO-teamet. Foto af Anna Myrtue.

Første gang Asger hørte om AspIT, var det ikke med udelt begejstring: ”Jeg var bange og bekymret. Jeg kunne slet ikke lide tanken om at skulle starte på noget nyt. Men jeg tænkte også, at det var min mulighed for at komme til at lave noget.”

Men så kom AspIT
I folkeskolen havde Asger nemlig været indelukket og genert. I 2. klasse fandt han ud af, at han har autisme og ADHD. Han kom på specialskole, hvor dagene var nemmere at overskue. Fagligt har Asger ingen store problemer og scorer langt over gennemsnittet i en IQ-test. Men når Asger tænkte på fremtiden, var han pessimistisk: ”Jeg havde virkelig svært ved at forestille mig, at jeg kunne være i det sociale på en ungdomsuddannelse.”

På AspIT opdagede Asger noget nyt ved sig selv: Han er virkeligt god til at programmere. Det er, som om han ser det i mønstre: ”Jeg elsker gentagelserne ved at kode og organisere. Det gør jeg virkelig”, fortæller han.

Mødt med skepsis
Efter halvandet år skulle Asger i praktik. ”Virksomhederne er ofte skeptiske, når vi foreslår dem at tage vores elever i praktik. Men de ved ikke, hvad de går glip af,” fortæller Henrik Stephansen, der er Asgers job- og praktikvejleder på AspIT.

Også BHJ, hvor Asger kom i praktik, var skeptiske inden mødet med Asger: ”Jeg tænkte, at det måske kunne blive en udfordring med en praktikant, som har autisme. Han havde måske ikke lyst til at deltage i de sociale aktiviteter,” siger Torben Jessen, der leder softwareudviklingsteamet hos BHJ.

BHJ er en Global virksomhed i Gråsten, der udvikler råvarer til nye ingredienser til en lang række forskellige industrier primært indenfor dyrefoder.

Han lærer hurtigt
Men det viste sig at være helt ubegrundede bekymringer: ”Asger læser virkelig hurtigt. Og han er bare hurtig til at lære. Han er også klar på at holde oplæg på engelsk, når vi har møder med vores partnere i Polen og USA,” siger Torben Jessen. I januar var Asger med teamet ude at vinterbade, og han hoppede også med på den seneste fælles cykeltur.

”Kulturen i virksomheden er super. Alle er glade, og derfor er jeg tryg ved at sidde her,” siger Asger.

Han arbejder med et produktionssystem, som sikrer sporbarheden i, hvor råvarer kommer fra. Det kan fx være råvarer, som bliver brugt i kattemad. ”Jeg kan virkelig godt lide, at der er kortsigtede mål, som vi arbejder med her hos BHJ.”

Men ikke alle opgaver er Asgers kop te: ”Visuelt design er ikke så meget mig. Det er mere subjektivt, og jeg bryder mig ikke så meget om, at jeg selv kan vælge mellem så mange muligheder. Så går jeg ligesom i tomgang og tænker alt for meget over det.”

AspIT åbnede døren til job hos BHJ. Foto af Anna Myrtue.

Praktik blev til mere
For Asger har det været en stor lettelse, at AspIT har fikset hans praktik. De halvandet år i praktik er snart ved vejs ende. Men efter sommerferien kan Asger vende tilbage med de andre. Nu som fastansat. ”Det er Asger, som lærer de nye medarbejdere op, de kommer faktisk ret meget til ham og spørger ham ind til alt muligt,” siger Torben Jessen.

Ikke længere på bænken
Det er svært at forestille sig, at Asger for få år siden var bange og nærmest sikker på, at han var dømt ude efter specialklassen. ”Det er ikke altid, at nyt betyder, at det er skidt,” siger Asger.

BHJ har siden ansat en anden praktikelev fra AspIT, og de opfordrer andre virksomheder til at gøre det samme.

Fra artikel i Jyske Vestkysten, 4. juni 2022 af Anna Myrtue.