Hjem “Min chance for at undgå førtidspension hedder AspIT”

“Min chance for at undgå førtidspension hedder AspIT”

“Min chance for at undgå førtidspension hedder AspIT”

Mød Mads og Mikkel – to af de kommende elever på AspITs nye skole i Sønderjylland. Hvorfor har de valgt AspIT, hvad var alternativet? Hvad med stemningen i hverdagen, og lever skoledagen op til forventningerne? Og gad vide hvad fremtiden bringer for de to gutter…

Det er to begejstrede unge mænd, der sætter sig til rette i sofaen, og skal fortælle om deres nye hverdag på AspIT Sønderrjylland, der ligger midt i Aabenraa. De 300 kvadratmeter skole er indrettet så det ligner de andre AspIT skoler. Med det bløde lys, lyddæmpningen, de lækre nye møbler fra Kinnarps og det ret seje IT kram, der lissom er forudsætningen for det hele – udover eleverne, selvfølgelig. Dem er der 10 af på efterårets afklaringshold, og to af dem hedder Mads og Mikkel, på henholdsvis 17 og 18 år. Men hvorfor har de lige valgt AspIT?

< class="htmlarea-showborders htmlarea-showborders htmlarea-showborders">

– Man kan roligt sige, jeg har IT i blodet. Både mine forældrer og bedsteforældrer arbejder med IT. Og jeg selv har interesseret mig for det længe. Mit problem har bare været, at alle andre IT uddannelser end AspIT ville stresse mig. Ting der ikke stresser andre, stresser mig – og måske også omvendt. På AspIT er tingene indrettet så jeg fungerer optimalt, og kan bruge alt det, jeg kan og interesserer mig for. Og så er jeg selvfølgelig meget interesseret i at få et job, når jeg har lært det, jeg skal. Og det kan AspIT jo – skaffe os jobs, siger Mads, der til daglig bor på værelse i Aabenraa, og i weekenderne ta´r til mor og far i Sønderborg

– Jeg er også ret glad for at gå på AspIT. Faktisk enormt glad. Min familie og jeg har kæmpet i to år for at gøre det muligt, men først da AspIT åbnede en skole her i Sønderjylland, kunne min sagsbehandler få grønt lys til bevillingen. Jeg har været til infomøder i Vejle, og altså længe vidst, at min chance for at undgå førtidspension hedder AspIT, fortæller Mikkel, der siger at han smiler hver morgen når han træder ind ad døren til skolen – for jeg ved bare det bliver en god dag.

Mikkel kommer fra Produktionsskolen Profilen, hvor han har gået i lidt over et år, og Mads bruger sin praktikperiode på Fjordskolen, en skole for autister, på afklaringsforløbet hos AspIT. Og skal de karakterisere hverdagen på deres nye skole er de ret enige. Fællesskab i klassen, hurtig respons på spørgsmål, udfordringer i tilpas mængde, individuelt tilpasset undervisning, og hjælpsomhed mellem eleverne. Sådan.

< class="htmlarea-showborders htmlarea-showborders">

– Det nye på AspIT i forhold til hvad jeg kommer fra af skoler og institutioner, er at vi er på samme niveau i klassen. Og vi vil det samme. Vi er ambitiøse, og vil lære noget. Og vi har virkelig de bedste muligheder for at blive ret gode til IT her, mener Mads.

– Jeg er perfektionist, og kan godt få det skidt, hvis ikke tingene er som de skal være. Men her på AspIT har jeg allerede opdaget, at der er plads til at være som man er. Det er ret godt, og giver mig tryghed. Og så er jeg visuelt orienteret, hvorimod Mads er mere auditiv, og det blir der så taget højde for i måden, vi får tingene forklaret på af vores lærer, Søren. Og både Mads og jeg er meget sociale, mens andre på holdet måske ikke er det ligeså meget som os. Men alligevel hjælper vi alle sammen hinanden, og fungerer som et hold, forklarer Mikkel.

Når det gælder fremtiden, ser Mads sig selv som kode-programmør eller måske noget med game design. Mikkel tror, at hans interesse for reparation og vedligeholdelse af IT udstyr fortsætter, og at det er indenfor det område, hans kommende karriere ligger.

< class="htmlarea-showborders">

– Jeg vil gerne sige til alle, der overvejer AspIT; grib muligheden. Vær parat til at ta´ udfordringer, vær klar til at lære noget og vær åben. Se afklaringsforløbet som en mulighed for at lære dig selv bedre at kende – bliver du ikke optaget, så ved du at du skal noget andet, siger Mikkel.

– Ja, og det samme med visitationssamtalen – det er jo bare en samtale, hvor man dybest set bare får mulighed for at lære sig selv bedre at kende, siger Mads. Og faktisk kunne de to gutter fra Sønderjylland blive ved med at fortælle om deres nye liv med AspIT, og mon ikke de gerne snakker med dig, hvis du er en ung Asperger, der gerne vil møde nye venner. De virker sådan.


HUSK
Gratis konference på Brogaarden – Strib/Middelfart

AspIT at Work – Årsmøde den 31. maj 2012 kl. 12.00 – 17.00.