Hjem Hvem er de normale i IT branchen – det er Aspergerne..

Hvem er de normale i IT branchen – det er Aspergerne..

Hvem er de normale i IT branchen – det er Aspergerne..

Gad vide hvad en hjerneforsker mener om læring, og hvad kan AspIT og gæsterne mon lære af det. Nogenlunde sådan lød baggrunden for at invitere Kjeld Fredens til Årsmødet i Strib forleden. Og det kom der en temmelig inspirerende eftermiddag ud af. Hjerneforskeren blev efterfulgt af en personlig og stærk beretning fra Pernille Aalund. ”For to år siden fandt jeg ud af, at jeg ikke er normal”, begyndte den kendte tv-vært og forfatter.

Når læge, hjerneforsker og vismand i kompetencerådet, Kjeld Fredens, begynder at tale, er det ligesom om, man falder lidt mere til ro i stolesædet. Dels fordi man hurtigt fornemmer, at man får noget at vide, som man kan bruge til noget. Både fagligt og sådan i det daglige. Men også fordi, det bliver serveret med en lun fordomsfri glød og et smittende klarsyn á la humoristisk sans på niveau plus.

– Vi har alle sammen et talent. Kunsten er bare at finde det. Og man kan også sige, at en bestemt adfærd, giver et bestemt talent. I forhold til IT verdenen mener jeg, at dem, der har Aspergers Syndrom er de normale – de har både talentet og adfærden, der passer til IT. Alle os, der ikke har Aspergers Syndrom skal tilpasse os mere til IT-universet end Aspergere, indledte Kjeld Fredens. Og der var flere gode hilsner til salens unge AspIT´ere.

– Vi skal flytte vores tankeretning fra problemhåndtering til ressourcehåndtering. Dyrk talentet. Og kom tæt på én, der ved og kan det, I skal lære – fordi den slags smitter, hvis man har interessen for det, sagde Kjeld Fredens. Og igen var der smil, og ”yeps, vi er på rette vej” mumlen i salen blandt især de unge elever og lærere på AspIT, der fik bekræftet, at uddannelsens praktik forløb og mentor ordning er vigtige elementer i det samlede læringsforløb.

– Bliv klar over din styrke, husk at styrken vokser med stigende udfordringer og lad visionen være motoren for styrken, var blandt de mange gode og præcise råd fra Kjeld Fredens, der også kom ind på forskellen på det langsomme og det hurtige mentale system, for-forståelsens hukommelsesniveauer i forhold til livsduelighed og skolefaglighed og andre interessante input. Vil du dykke længere ned i Kjeld Fredens forskning, kan du finde flere bøger og artikler på nettet. Og vil du ha en smutvej, kan du skrive Kjeld Fredens Mennesket i Hjernen på Youtube – så får du 4 minutters god inspiration nu og her.

Smutvej er til gengæld ikke lige det, der kendetegner Pernille Aalunds vej til erkendelsen af at være lidt anderledes, som tv-værten, forfatteren og forretningskvinden selv siger, da hun får ordet på årsmødet i Strib forleden. Og det skulle blive til både hjertevarme og kloge inputs til måske især salens unge elever.

– Jeg har altid følt mig lidt isoleret, og ikke helt som alle de andre. Derfor var det heldigt for mig, at jeg voksede op i et hippie præget miljø, hvor der var plads og tid til at være speciel. Jeg lærte mig selv, at navigere rundt i det hele på trods af mine anderledes tilgange til mange ting, begyndte Pernille Aalund, der i dag er innovationsdirektør i et af landets største mediehuse, Aller Media.

– Det er vigtigt for mig at være i flow. Det gør jeg blandt andet ved at arbejde meget, og holde tempo. Jeg har det med at sige tingene ligeud, og har ikke noget filter. Jeg er ikke modig – jeg opdager bare ikke at jeg er bange. Og så er jeg bund ærlig overfor mig selv. Jeg ved, hvad jeg kan, og hvad jeg ikke duer til. Og har man den viden, er det nemmere at navigere i livet. Og fordi, jeg er direkte i min tilgang til andre mennesker og kender mine begrænsninger, så spørger jeg bare dem, der ved noget om det, jeg ikke aner noget om. Det er faktisk en vældig styrke i erhvervslivet, for det betyder at jeg knytter de dygtigste folk til organisationen.

– Mit liv bliver aldrig normalt, men så længe jeg er god til at passe på, at mine grænser ikke overskrides, at jeg får de signalstoffer til hjernen, som er vigtige for lige præcis mig, og ved hvad der udløser dem, så har jeg et rigtig godt liv, som ihvertfald aldrig bliver kedeligt, sluttede Pernille Aalund. Og så var der ret meget klapsalve fra en fyldt sal på Brogaarden i Strib ved Middelfart den 30 maj 2013. Med masser af solskin.

Fik du læst de to første nyhedsbreve fra AspITs Årsmøde – ellers kan du finde dem på aspit.dk. God sommer til dig fra alle os på AspIT.


HUSK
Gratis konference på Brogaarden, Strib/Middelfart

AspIT at Work Årsmøde den 22. maj 2014 kl. 12.00 – 17.00.