Hjem Autister er hurtigst til at løse problemer

Autister er hurtigst til at løse problemer

Autister er hurtigst til at løse problemer

Af Thomas Hoffmann. www.videnskab.dk

Mennesker med autisme løser problemer langt hurtigere end andre mennesker på samme intelligensniveau. Årsagen kan være, at de er bedre til at opfatte, mener forskere bag ny undersøgelse.
Hvis det går for langsomt med at regne ud, hvordan du kommer videre med et problem, kan det være, du skal sætte et menneske med autisme til at lede efter løsningen.
En undersøgelse fra de ansete Université de Montreal i Canada og Harvard University i USA viser, at en person med autisme løser problemer 40 procent hurtigere end et menneske uden autisme, som ellers klarer sig lige så godt i en intelligenstest.
Konklusionen kommer måske ikke som den store overraskelse for folk, som kan huske 1988-filmsuccesen ‘Rain Man’, hvor Dustin Hoffman i rollen som en mand med autisme løser den ene umulige opgave efter den anden og for eksempel lynhurtigt tæller antallet af en stor bunke tændstikker eller lærer det meste af en telefonbog udenad.

Løste anerkendt test
Forskningen er til gengæld imponerende for virkelighedens fagfolk, blandt andet fordi deltagerne med autisme løste en klassisk og vidt anerkendt test til vurdering af generel intelligens, nemlig Ravens matricer; Standard Progressive Matrices (forkortet SPM eller RSPM).
Testen går ud på blandt andet at finde den manglende del af en figur, og den siger noget om evnen til at lære, afprøve hypoteser og løse problemer.
Deltagerne med autisme ikke bare løste opgaverne lige så godt som deltagerne uden autisme, men fandt altså også løsningerne op til 40 procent hurtigere.
»Kritikere har anført, at autister ikke ville kunne gennemføre RSPM, fordi den er så kompleks, men vores undersøgelse viser, at autister gennemfører den lige så effektivt som ikke-autister, og at de har en mere veludviklet opfattelsesevne. Resultatet overgår vores forventninger,« siger Isabelle Soulières, postdoc på Harvard University, i en pressemeddelelse.
Isabelle Soulières er førsteforfatter til en artikel om undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Human Brain Mapping.

Finder løsning blandt mange indtryk
Forskerne undersøgte 15 mennesker med autisme og 18 uden. Deltagerne var 14 til 36 år gamle, havde samme køn og endda samme intelligensniveau, når de blev målt efter én af de mest udbredte metoder i verden, den såkaldte Wechsler Adult Intelligence Scale.
Alle 33 deltagere tog RSPM-testen, mens de lå i en MR-skanner, så forskerne kunne følge med i hjerneaktiviteten, mens deltagerne løste problemerne.
Generelt tager personer med autisme alt for mange indtryk ind, og de har normalt svært ved at analysere dem – men ifølge forskerne afslører skanningerne, at folk med autisme bruger deres nogle gange ekstreme opfattelsesevne, hjulpet på vej af særlige dele af hjernen, til at se en løsning.
»Det her studium støtter tidligere fund og bør være en hjælp for undervisere, så de kan udnytte de intellektuelle evner hos folk med autisme. Autisters grænser skal hele tiden afprøves, og deres uddannelsesmaterialer må aldrig blive forsimplede,« mener Laurent Mottron, professor i psykiatri på Université de Montréal og medforfatter til den videnskabelige artikel, ifølge en pressemeddelelse.

Du er meget velkommen til at sende dette nyhedsbrev videre i dit netværk eller frit at anvende nyhedsbrevet med tydelig kildehenvisning: “Nyhedsbrev – www.aspit.dk“.

Tildsbrev