Hjem Nu bliver AspIT også et tilbud til Aspi´erne på Bornholm

Nu bliver AspIT også et tilbud til Aspi´erne på Bornholm

Nu bliver AspIT også et tilbud til Aspi´erne på Bornholm

Hos AspIT i Odense, som er en del af Tietgen Skolen, har man fundet en løsning, der gør det muligt at tilbyde unge på Bornholm med Aspergers Syndrom en mulighed for at uddanne sig, og dermed også chancen for et rigtigt job i erhvervslivet. Og interessen på klippeøen er allerede stor.

Jo mindre befolkning, jo færre personer med Aspergers Syndrom. Og der er ikke nok på Bornholm til en egentlig skole på øen. Så derfor må man tænke kreativt, når de unge Aspi´ere i det østligste Danmark selvfølgelig også fortjener et målrettet uddannelsestilbud med jobeffekt. Løsningen kommer nu fra Tietgen Skolen i Odense, som er en af landets seks AspIT skoler.

– Vi gør det på den måde, at vi gennemfører uddannelsens visitationssamtaler og grundlæggende afklaringsforløb på Bornholm. Alle unge, der søger om optagelse på AspIT skal gennem begge dele, inden det kan afgøres, om de er egnede eller ikke-egnede til selve uddannelsen, fortæller projektleder Kimmie Falk fra AspIT i Odense.

– Visitationssamtalen er første skridt, hvor vi finder ud af, om vores uddannelsesmodel overhovedet er en realistisk mulighed for den unge. Er den det, finder vi i løbet af de seks uger, som afklaringsforløbet strækker sig over, ud af, om den unge har interesse og talent for at arbejde med IT, og om han eller hun er parat til at begynde på en erhvervsrettet IT uddannelse.

Afklaringsforløbet skal også klarlægge om kandidaten er i stand til at overholde aftaler, møde stabilt og deltage i undervisningen. Hvis den unge vurderes at have potentiale til at klare uddannelse og efterfølgende komme i beskæftigelse, foregår første del af den tre år lange AspIT uddannelse i Odense. Her råder AspIT-Odense over både bo- og støttemuligheder. Anden halvdel af uddannelsen består af praktikforløb, der skal ruste den unge til beskæftigelse i praktikvirksomheden efter endt uddannelse.

– Her satser vi naturligvis på at finde bornholmske praktikpladser til de bornholmske elever. Desuden vil vi muligvis tilbyde de bornholmske elever, at de skoleforløb, som er indlagt i praktikperioden, kan blive afviklet på Bornholm, siger Kimmie Falk.

– Vi ved godt, at Aspi´ere har det bedst med velkendte og forudsigelige rammer, og derfor kan en flytning virke meget udfordrende. På den anden side, har vi erfaring for, at netop en person med Aspergers Syndrom kan fokusere så meget på et enkelt område, at man godt kan leve med en flytning, hvis altså bare målet med det er interessant nok.

– Vi har indgået en aftale med fynske Asgård, som er en specialiseret institution for unge med Aspergers Syndrom, om servicering for de unge, der skal bo i Odense. Tietgen Skolen har på én af sine ejendomme et lille hyggeligt rækkehus kvarter kun 4 km fra skolen, hvor de unge får nogle gode og trygge rammer i hverdagen, fortæller Kimmie Falk.

AspIT Odense har i samarbejde med Landsforeningen for Autisme afholdt to informationsmøder på Bornholm med tilsammen over 50 deltagere – forældre, kandidater, vejledere og sagsbehandlere – så alt tyder på, at interessen for AspIT også findes på Bornholm. Og der er allerede 5 elever, der har søgt om optagelse, hvilket i AspIT verdenen svarer til en hel klasse.

HUSK

Gratis konference på Brogaarden – Stib/Middelfart

AspIT at Work – Årsmøde den 20. maj 2010 kl. 14.00 – 17.00.

Tilmeld dig her: Klik her.