AspIT markerer 10 års jubilæum med videndeling og pris-uddeling.
– Det er altid godt at være med. Sikkerhed for en hyggelig og samtidig meget inspirrerende konference med interessante indlæg, og i år med ekstra af det hele. Den beskrivelse gik ofte igen blandt deltagerne på AspITs Årsmøde forleden. Dagen markerede nemlig samtidig uddannelsens 10 års jubilæum, og havde derfor lidt mere at byde på til de mange gæster fra hele landet, og fra flere forskellige fag og brancher. De hørte på guldkorn fra blandt andre Lene Heckmann, Nicolai Sonne, Soulaima Gourani, og nogle fik endda priser og hæder med hjem. Hvem og hvorfor? Læs med her…
Indrømmet, AspITs Årsmøde 2015 var på forhånd planlagt til at være noget mere end de tidligere årsmøder. Jubilæer har det jo med at toppe tingene op. Derfor var gæsterne i år inviteret allerede til rundstykke-tid, og henover frokosten dumpede der bogstaveligt talt folk ned fra himlen. Nogle af landets dygtigste faldskærmsudspringere landede på plænen ved Brogaarden, og fik netværkssamtalerne omkring den udendørs buffet suppleret med ”Ihh”, ”nujhh”, ”seeejt”…
AspITs årsmøder er efterhånden blevet lidt af en institution. Og det var derfor ikke kun fordi, at årets udgave var særligt tilrettelagt, at stemningen var så god. Som én gæst sagde – ”vi bliver inviteret til meget rundt omkring, og siger nej til meget af det, men AspITs årsmøder er altid værd at komme til, med gode indlæg og tilpas tid til networking”. Èn af traditionerne på årsmøderne er Uddannelseschef Ole Bay Jensens bud på situation og perspektiv for AspIT.
– AspIT er en solid organisation med medarbejdere, der er gode til at se fremtidens trends, og gennem udviklingsprojekter ruste AspIT til den fremtid, der kommer. Vi er udviklingsorienteret og kvalitetsbevidste, men først og fremmest ønsker vi 100%, at imødekomme vores elevers og deres kommuners ønske om troværdighed, målbarhed, dokumentation og løbende feedback. Det er jo det – og vores mål om, at 80% af alle elever kommer i varig beskæftigelse – der betales for. Det lever vi op til – og det vil vi blive ved med at leve op til.
– Det gælder tre ting for AspIT ligesom der gælder tre ting for fast ejendom. Det handler på AspIT dog ikke om beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed – det handler om beskæftigelse, beskæftigelse og beskæftigelse. Når man har gået på AspIT er man ikke blevet en dygtigere førtidspensionist – man er en dygtig, værdiskabende IT medarbejder i fast job. Vi har gennem 10 år sendt mange kompetente elever i arbejde via en effektiv IT uddannelse med et ret fornuftigt forhold mellem pris og udbytte, for eleverne, for kommunerne og for arbejdsgiverne.
– Lad os nu bruge de indlæringsfaktorer, der har mest effekt, mener Lene Heckmann.
Dagen bød på flere interessante indlæg. Èn af dem var Lene Heckmann. Lærer, forfatter og udviklingskonsulent i Danmark og Norge samt indehaver af Kompetencehuset LeneHeckmann.dk. Indlægget handlede dels om undervisningens nye evidensparadigme, hvor Lene Heckmann fortalte om de tre søjler indenfor samme; prakis, erfaring og forskning. Og dels om Lenes implementering af den new zealandske forsker John Hatties forskningsresultater, og hvad de bør betyde i forhold til undervisning i Danmark.
– John Hatties forskning omkring elevers læringsudbytte opsummerer 800 metaanalyser baseret på 52.000 studier af 83 millioner elever mellem 4 og 20 år. Det handler om, at John Hattie har undersøgt effekten af 150 faktorers betydning for indlæringseffekten, og overraskende for mange er det, at den absolutte topscorer-faktor er selvevaluering. Først meget længere nede på listen finder man forhold som lektier og tests, som ellers dominerer den uddannelsespolitiske dagsorden herhjemme. Nu skal vi bruge denne store forskning til at gøre det, der duer ude blandt eleverne, fortalte Lene Heckmann, der oplever stor interesse for emnet og hendes implementeringsmetoder blandt landets undervisningsinstitutioner.
– Stort set alt, hvad en lærer gør har effekt, pointen er bare, at noget har meget større effekt end andet. Derfor er det nye evidensparadigme så vigtig – altså den med, at det ikke kun handler om fag-faglighed og lærerens erfaring, men i mindst ligeså høj grad om implementering af forskningsbaseret viden. Alle har en mening om læring, men lad os bruge de metoder, der har mest effekt, foreslår Lene Heckmann.
Efter gæsternes frokost til suset fra faldskærmsudspringerne overtog Peter Amstrup, formand for de Danske Erhvervsskoler, mikrofonen og ønskede AspIT tillykke med de 10 år.
– Vi var mange, der for 10 år siden tænkte; det der AspIT, det blir aldrig en succes. Idag må vi sige, at uddannelsesvederenen ville se helt anderledes ud, hvis der var flere som AspIT. Det er en nærmest rørende udvikling, med utrolige resultater – I har faktisk hjulpet alle os andre med forfriskende inspiration til både effektiv indlæring og beskæftigelsessucces, sagde Peter Amtrup blandt andet.
Insider Prisen 2015. De nominerede Liselotte Bay Jensen, Brian Odsgaard og vinderen Linda Bjerg. Her ledsaget af Carl V. Korup yderst til venstre, og Ole Bay Jensen yderst til højre.
Et andet af dagens højdepunkter, som mange i sagen så frem til med spænding, var afsløringen af årets tre priser. Insider Prisen til en eller flere af de ansatte hos AspIT, AspIT Prisen til dem omkring AspIT og endelig JubilæumsPrisen, der favner det hele.
Insider Prisen nominerede afdelingskoordinator og specialvejleder Linda Bjerg, lærer Brian Odsgaard og Projekt Planlægnings- og Evalueringsdokumenter ved udviklingskonsulent Liselotte Bay Jensen blandt rigtig mange indstillede til denne pris. Vinderen blev Linda Bjerg, og i motiveringen fra juryen lød det blandt andet således fra prisoverrækkeren, og dagens veloplagte konferencier, Carl V. Korup.
”Linda Bjerg har sat standarden for, hvordan AspIT målsætter, uddanner og udvikler. Linda er ”empatist”, en meget dygtig pædagog, og har en smittende god indflydelse på sine omgivelser – hos både elever og kolleger. Er man som Asperger i Danmark først kommet under vingerne hos Årets Insider er man ret sikker på at ende med en meningsfuld tilværelse som en værdiskabende arbejdskraft for en god virksomhed”.
AspIT Prisen 2015. I midten, de nominerede Henrik Justesen Krogh, Pernille Pedersen og kollega Tannie Sørensen og dir. Peter Aagaard, Soludyne.
AspIT Prisen nominerede IT-koordinator Henrik Justesen Krogh, IT Science, Syddansk Universitet, direktør Peter Aagaard, SoluDyne og UU-specialvejleder Pernille Pedersen og arbejdsmarkedsrådgiver Tannie Sørensen, begge fra Varde Kommune. Vinderen blev kollega-parret Pernille og Tannie – juryen udtalte blandt andet sådan her.
”AspIT Prisen 2015 anerkender et helt særligt godt samarbejde mellem AspIT og en samarbejdspartner, der i høj grad praktiserer princippet om, at den personlige udvikling og den faglige udvikling skal følges ad, når det handler om at få unge med særlige udfordringer i uddannelse og job.
Prisen går derfor til to personer, der via et forbilledligt godt samarbejde gør unge Aspergere til helstøbte jobkandidater – dvs både menneskeligt og fagligt. De to prismodtagere møder eleverne hos AspIT med respekt, anerkendelse og forståelse. De erer tryghed og udviser kompetence, og skaber dermed solide vækstbetingelser for ungt talent”
JubilæumsPrisen 2015: I midten, de nominerede Sidsel Sørensen (AspIT) på vegne af Socialchef Gitte Overgaard, Allerød Kommune, tidl. AspIT elev Simon Marco Janic og vinderen dir. Morten Olesen, Actura Robotcenter
Endelig var der Jubilæums Prisen 2015. De tre nominerede blandt de mange indstillinger til prisen var Socialchef Gitte Overgaard, Allerød Kommune, dir. Morten Olesen, Actura Robotcenter, og tidligere elev, nu IT-udvikler hos Systematic, Simon Marco Janic. Vinderen af Jubilæums Prisen blev Morten Olesen, der fik blandt andet disse ord med fra Carl V. Korup på vegne af juryen.
”Morten Olesen og Actura har ikke kun udvist en særlig positiv holdning overfor AspIT, men også taget egne, konkrete initiativer til at flytte unge med fokuseret talent fra skolebænken til værdiskabende fast job – i en grad, så der faktisk er tale om, at de unge fra AspIT tilskrives æren for, at virksomheden er kommet hurtigere til markedet end sine konkurrenter – et forhold af generelt stor betydning for alle landets virksomheder i hård konkurrence. Modtageren af JubilæumsPrisen viser både AspIT, og dansk erhvervsliv, at når det gælder effektiv produktudvikling indenfor avanceret robotteknologi og andre hightech områder, er de unge fra AspIT en eftertragtet medarbejder ressource”.
Læs med i næste nyhedsbrev, hvor du kan se hvad blandt andre Nicolai Sonne, kendt fra DR programmet So Ein Ding, fortalte på årsmødet, og læs lidt om alt det erhvervskvinden Soulaima Gourani inspirerede de mange gæster med. På AspITs website kan du se årsmødet fra oven – her ligger optagelserne fra faldskærmsudspringernes GoPro-kameraer. Ret seje optagelser.
HUSK
Gratis konference på Brogaarden, Strib/Middelfart
AspIT at Work 11-Årsmøde d. 19. maj 2016 kl. 10 – 16.