Hjem AspIT laver en win-win-win

AspIT laver en win-win-win

Formanden for DF, Kristian Thulesen Dahl, formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, besøgte mandag Campus Vejles afdeling AspIT

Formanden for Dansk folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, og formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, besøgte mandag Campus Vejles afdeling AspIT, hvor unge med autisme spektrum forstyrrelse har mulighed for at tage en IT-uddannelse. På AspITs 10 skoler over hele landet, er der stor succes med at fuldføre tiden på skolebænken, og den slags muligheder skal der være flere af i fremtiden, mener DF-formanden.

-Det er vigtigt for os, at også unge med særlige behov får et tilbud, der er gearet til dem. Tænk, hvad det betyder for dem og for samfundet, hvis man kan udsætte eller helt undgå en førtidspension, fordi de godt kan begå sig på arbejdsmarkedet, hvis bare de får en god start. Det er gjort for lidt for dem tidligere, sagde DF-Formanden til Vejle Amts Folkeblad, da han besøgte AspIT på Campus Vejle.

Det er nødvendigt at forbedre uddannelsesmulighederne for unge med handicap.
Blot 60 procent af unge med psykiske handicap, autisme og ADHD er i gang med en uddannelse. Og mange af dem får aldrig bidt sig fast på arbejdsmarkedet. Sådan lyder de triste kendsgerninger i en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd udarbejdet for Danske Handicaporganisationer. Læs den rapport her. Men der findes også lyspunkter, ikke mindst hos AspIT.

Det kan betale sig at forbedre uddannelsesmulighederne for unge med handicap.
En rapport fra COWI konkluderer, at i løbet af 15 år giver investeringen et samfundsøkonomisk overskud på næsten en million kroner for hver gennemsnitlig Aspit-deltager.

– Det kan man jo så gange med, at vi passerede elev nummer 500 for en tid siden, påpegede uddannelseschef i Aspit Ole Bay Jensen.

Hos AspIT er 80 procent af eleverne efter endt uddannelse i beskæftigelse. 60 procent har det fortsat efter fem år. Det kan man læse i COWI rapporten.
Succesen blev bekræftet af administrerende direktør Jens Find fra Unik, der har to fra Aspit-forløbet ansat, den ene gennem 10 år. Hans virksomhed har gode erfaringer med, at de unge i autismespektret godt kan udvikle deres sociale færdigheder med tiden.

Kristian Thulesen Dahl, Formand, DF – Ole Bay Jensen, Uddannelseschef AspIT.

Nogle kommuner siger nej så deres STU elever ikke har frit uddannelsesvalg.
Der er dog et dilemma, som blev præsenteret i klar tale for Kristian Thulesen Dahl: AspITs resultater er kun mulige, fordi antallet af elever er en fjerdedel pr. hold i forhold til ordinære SU berettigede uddannelser. Derfor er prisen også fire gange så høj. Det får nogle kommuner til at trække deres brugere hjem til løsninger, der på kort sigt ser billigere ud.

Vejle Amts Folkeblad spurgte Kristian Thulesen Dahl, hvad han havde lært af besøget.

– Jeg har lært, at man skal tænke på, hvad folk kan, i stedet for hvad de ikke kan. Det her handler om, at samfundet skal have glæde af deres kompetencer, og at de får et helt andet liv, når de undgår førtidspensionen.

Dansk Folkeparti vil nu overveje, hvordan man kan komme uden om problemet med, at kommunerne ikke er meget for at bruge STU-uddannelserne. Og Kristian Thulesen Dahl afslutter

– Målet må være en kvalitetssikring, så kommunen skal give et tilbud på et vist niveau. Kan den ikke det, skal pengene følge den unge, altså en slags “frit skolevalg”. Det er en anden måde at tænke på end tidligere, hvor kommunerne havde valgfrihed i til at håndtere disse udfordringer, tilføjede Kristian Thulesen Dahl.

Du kan læse, eller se mere om politikerbesøgt i Vejle Amts Folkeblad og på TV Lillebælt og på TV Syd og TV Syd TV.

Vil du vide mere om mulighederne på AspIT, er der er fantastisk mulighed for det den 7. september kl 10.00 – 15.00. Her holder alle AspIT afdelinger nemlig åben på AspIT Skolernes Dag. Find din afdeling her.

Læs også hele COWI rapporten her.


HUSK:

AspIT Skolernes dag lørdag den 7. september 2019 kl. 10.00 – 15.00. Kom forbi og høre om AspIT er noget for dig. Se mere her.