Hjem Ny uddannelse giver autister mod på livet

Ny uddannelse giver autister mod på livet

Fyns Amts Avis 21.10.2009

Ny uddannelse giver autister mod på livet

Af Helle Frehr

– Jeg har ikke lyst til førtidspension i min alder, så jeg er glad for, at jeg nu kan få en it-uddannelse, siger Kristian Pilegaard, der har diagnosen OCD og er elev på den nye AspIT uddannelse i Odense

SANDHOLT LYNDELSE: – Det er i hvert fald noget af en chance at få en uddannelse, og jeg er rigtig glad for at gå på AspIT. Sådan siger Kristian Pilegaard fra Sandholt Lyndelse. Han har diagnosen OCD, en sygdom, der minder om Asperger, og han er blandt de første elever, som får en it-uddannelse på en ny skole i Odense.

Alternativet for mange unge med Asperger og andre former for autisme er at gå på førtidspension. Det har 18-årige Kristian Pilegaard også fået tilbudt.

– Det havde jeg jo ikke lyst til i min alder. Jeg vil helst – så vidt muligt – leve som andre mennesker, siger Kristian Pilegaard. Det har han nu fået mulighed for med AspIT, en uddannelse, der tager udgangspunkt i elevernes særlige evner og tilrettelægger undervisningen efter deres behov for trygge rammer, små undervisningshold og faste rutiner. Målet er fast arbejde.

Landsdækkende tilbud
Uddannelsen startede som et forsøg i Vejle i 2005. I dag er AspIT blevet gjort landsdækkende og findes blandt andet i Odense, hvor Kristian startede på det første hold i januar.

– Vi så en udsendelse om AspIT i tv, og vi tænkte med det samme; det er lige Kristian!, siger hans mor, Lise Pilegaard og faren, Mogens Pilegaard samstemmende. For Kristian selv var tanken om de nye muligheder dog noget overvældende i starten.

– Jeg kan huske, at jeg lige skulle ind på mit værelse og tænke over tingene i et par timer, siger han.

< class="htmlarea-showborders">

Foto: Jørgen Outzen

– OK, det er en chance, den tager jeg, lød Kristian Pilegaards reaktion på muligheden for en IT-uddannelse, da han lige havde tænkt over det. – Siden Kristian er begyndt på skolen, har han fået mere mening i livet, og herhjemme mærker vi, at Kristian er blevet langt mere selvsikker og selvstændig, fortæller hans mor, Lise Pilegaard.

For god en chance

Kristian Pilegaards sygdom, OCD (obsessive compulsive disorder, red.), betyder blandt andet, at nye ting kan virke skræmmende, og at han kan være tilbagetrukket overfor andre mennesker, især hvis han ikke kender dem i forvejen. Alligevel blev Kristian enig med sig selv om, at AspIT-uddannelsen var for god en chance til at at lade gå fra sig.

– Jeg var godt nok noget nervøs i begyndelsen, men jeg vænnede mig til at gå på skolen og blev hurtigt glad for det, fortæller han. Her ni måneder efter at han er begyndt på AspIT på Tietgen Skolen i Odense, oplever både Kristian og hans forældre, at det var en rigtig god beslutning.

– Det ville være spild af ressourcer at lade så ungt et menneske gå på pension. Vi forældre oplever, at Kristian har udviklet sig meget, siden han startede i januar, og har fået langt mere selvtillid, siger Lise Pilegaard.

Vil illustrere PC-spil
Kristian Pilegaard var i forvejen dygtig til computere og har i flere år været meget optaget af at spille World of Warcraft på nettet.

– Jeg har også altid tegnet meget. Min store drøm er at komme til at illustrere computerspil, fortæller Kristian Pilegaard, mens lyset tændes i hans øjne. Så finder han nogle af sine tegninger frem, selv om han understreger, at han ikke er tilfreds med dem alle sammen endnu.

– I øjeblikket øver jeg mig på at tegne »Manga«, som er en japansk tegnestil. Jeg har øvet mig meget på at tegne kvinder, for de er sværest at tegne på grund af de runde former. Mænd er mere firkantede. Jeg tror, at når først man kan tegne kvinder, så kan man tegne det hele, siger Kristian ivrigt.

– Jeg går meget op i at få detaljerne rigtigt omkring øjne og hår og så videre. AspIT har åbnet en ny verden for Kristian. Tidligere var det utænkeligt, at han tog et fremmed sted hen for at træffe nye mennesker. Men han har fået nyt mod på tilværelsen. I år har han oven i købet været i Sverige sammen med sin bror for at møde nogle af de mennesker, som han har spillet World of Warcraft med på nettet.

– Det var virkelig grænseoverskridende for mig at tage af sted. Men det var slet ikke så slemt, da jeg først ankom til huset, hvor vi skulle være. Jeg kunne sagtens genkende de andre på stemmerne, og jeg har jo spillet med dem på nettet i tre år. Jeg havde en rigtig fin tur, og det har givet mig mod på at tage af sted igen en anden gang, fortæller han glad.

Endnu ved Kristian Pilegaard og hans forældre ikke, om han bliver i stand til at arbejde 20 eller 37 timer, eller hvor han får arbejde, det skal de næste to år vise.

– Men der er ingen tvivl om, at tilværelsen er blevet langt mere meningsfuld for Kristian, siger Lise Pilegaard.

HUSK

Gratis konference på Brogaarden – Stib/Middelfart

AspIT at Work – Årsmøde den 20. maj 2010 kl. 14.00 – 17.00.