Hjem Med en diagnose i bagagen: Morten har fået job på trods

Med en diagnose i bagagen: Morten har fået job på trods

Den 1. november blev Morten Hejn Lorentzen ansat som it-udvikler hos Broager Sparekasse. Han har vist, at det er muligt både at tage en uddannelse og lande et fast job, selvom man er autist.

Artiklen er oprindeligt bragt i JydskeVestkysten d. 13. december 2020.

Sønderborg: Hver morgen tager Morten Hejn Lorentzen bussen til Broager, selv om han egentlig slet ikke bryder sig om at køre med offentlig transport.

Men det er nødvendigt, da han har fået et job hos Broager Sparekasse.

– Tidligere har jeg haft nogle meget ubehagelige oplevelser i bussen, hvor både andre kiggede skævt til mig eller kommenterede, hvordan jeg så ud. En chauffør har også råbt efter mig, fortæller den 26-årige mand, der godt ved, at han skiller sig ud i mængden.

Morten Hejn Lorentzen går nemlig altid med solbriller og sine store høretelefoner, hvilket der er en god forklaring på – og den giver han gerne.

– Jeg er diagnosticeret med autisme og er følsom over for lys og lyd. Det er ikke nogen hemmelighed. Tværtimod er jeg helt åben omkring det. Derfor vil jeg også ønske, at andre turde spørge, hvorfor jeg sidder med mine høretelefoner på til et selskab i stedet for at antage, at jeg er ligeglad og uforskammet, siger han.

Ros og en hård kamp
Åbenheden har Morten Hejn Lorentzen oplevet at få god respons på – også på sin nye arbejdsplads, hvilket betyder utroligt meget for ham.

Her får han lov at sidde i rolige omgivelser og udføre sit arbejde som it-udvikler, hvilket han er hamrende dygtig til ifølge bankens direktør, Lars Christensen.

– Han er skarp og får løst en masse opgaver, der virkelig skaber værdi for os. Vi har ikke oplevet nogle særlige udfordringer ved at ansætte Morten. Tværtimod er han faldet hurtigt til, og hans passion og arbejdsglæde smitter af på kollegaerne. Jeg kan kun opfordre andre til at indgå lignende samarbejder, fortæller han.

Jeg fik pludselig en masse svar. Det var en lettelse. Her gik jeg og troede, at jeg ikke kunne holde til ret meget og kunne ikke forstå, hvorfor.
Morten Hejn Lorentzen, It-udvikler hos Broager Sparekasse

Rosen har Morten Hejn Lorentzen svært ved at tage imod, men han er glad for at kunne gøre en forskel og ikke mindst at have fået et fast job. For det ved han godt, ikke er det nemmeste med en diagnose som hans.

– Det betyder rigtig meget for mig at kunne tjene mine egne penge og ikke mindst at have noget at stå op til hver dag, siger han og har gennem årene også kæmpet hårdt for blive fastansat.

Siden august, hvor Morten Hejn Lorentzen begyndte i praktik hos banken, har han udviklet og programmeret sparekassens intranet. Foto: Katrine Stampe

Jobbet hos Broager Sparekasse er resultatet af en vellykket praktik. Den fik Morten Hejn Lorentzen som en del af sin tre-årige it-uddannelse ved AspIT Sønderjylland, der er en erhvervsrettet it-uddannelse for personer med autisme eller lignende særlige behov. Praktikken var hans tredje.

En milepæl er nået
Det lå ikke kortene, at Morten Hejn Lorentzen skulle træde ind i bankverdenen. Han drømte faktisk om at blive fysioterapeut, men måtte indse, at det ikke var den rette vej.

Den daglige patientkontakt ville dræne ham for energi. Derfor var det ikke svært at droppe drømmen.

– Det ville være for hårdt. Her er der plads til, at jeg bare er mig – og så kan jeg samtidig rigtig godt lide at arbejde med it. Det er en af mine store interesser, forklarer han.

Hans kropssprog udstråler også en stor begejstring, og bag solbrillernes mørke glas kan det anes, at øjnene stråler.

Succesen er ham mere end vel undt, lyder det fra Henrik Stephansen, der er hans praktik- og jobvejleder.

– Ansættelsen er en kæmpe milepæl for Morten. Her er et godt match, fordi der er opbakning og plads til diversitet. Det er altafgørende i forhold til at have en medarbejder med autisme, siger han og forklarer yderligere, at det kan være svært at finde praktikker til skolens elever, fordi en del virksomheder er tilbageholdende med at tage autister ind.

Diagnose gav svar
Skolegangen har ikke altid været den letteste for Morten Hejn Lorentzen. Særligt ikke folkeskolen eller gymnasiet har han de bedste minder fra.

Han trak sig ofte væk fra de andre og søgte gerne mørke hjørner. Dengang vidste han ikke hvorfor, men det svar fik han i gymnasiet. Det var her, han fik sin diagnose.

– Jeg fik pludselig en masse svar. Det var en lettelse. Her gik jeg og troede, at jeg ikke kunne holde til ret meget og kunne ikke forstå hvorfor. Nu forstod jeg også bedre, hvorfor jeg søgte væk fra det sociale, siger Morten Hejn Lorentzen og lægger ikke skjul på, det var en meget hård periode, hvor han også blev ramt af en depression.

Med sin forhistorie betyder det ekstra meget for ham, at han er havnet et sted, hvor han føler, at han er på lige fod med sine kollegaer. Morten Hejn Lorentzen håber derfor også, at han kan blive i Broager Sparekasse i mange år.