Én elev på AspIT giver tre gange så mange vindere
Det går godt for AspIT i både Sønderjylland og Nordjylland. Faktisk så godt, at lokalerne begge steder allerede er blevet for små. Kommunerne har nemlig set, at AspIT flytter de unge aspergere fra kontanthjælp til selvforsørgelse, og områdets virksomheder glæder sig over arbejdskraft med helt særlige kompetencer. Forleden var der fuldt hus til receptionerne i anledning af nye større lokaler i både syd og nord.
Det er faktisk kun et par år siden, at AspIT og Campus Vejle erede IT uddannelsen for de fokuserede talenter i Aabenraa og Aalborg. Men det viste sig hurtigt, at mange af kommunerne i de to områder bakkede solidt op fra starten. Og det er der en god grund til – eller flere. Direktør for Campus Vejle, Morten Morten Weiss, sagde det sådan her i sin velkomsttale.
– AspIT er ikke et socialt tilbud. Det er fra starten konceptueret som et tilbud til erhvervslivet om kompetent IT arbejdskraft . For eleverne betyder det, at vi vender svagheder til styrker. Man kan roligt sige, at når vi optager én elev, skaber vi tre vindere. Den unge får et job. Virksomheden får en værdiskabende medarbejder , og kommunen flytter en ung fra forsørgelse til skatteindtægt.
AspIT i det sydlige Danmark bød på sønderjysk kagebord i de nye flotte lokaler i midtbyen, og i Aalborg var der også fuldt hus til receptionen i de store lokaliteter i den historiske bygning på Ryesgade. Begge steder er der ligesom hos de øvrige AspIT skoler tale om eliteuddannelser, mener Ole Bay Jensen, AspITs uddannelseschef
– Til forskel fra andre ungdomsuddannelser i dette land, hvor man ”blot” skal ha en vis adgangskvotient, så skal man på AspIT klare et seks ugers testforløb for at komme ind. Og udfordringerne fortsætter. Undervejs skal man til eksamen og prøver hele 21 gange. På andre uddannelser slipper man med 4 eksaminer. Jeg kan godt forstå, at virksomhederne gerne vil ha fat i vores kandidater, sagde Ole Bay Jensen, der også kunne fortælle, at feks i Vejle området er der pt 12 virksomheder, der står i kø til en praktikant fra AspIT.
Én af de virksomheder, der har stor glæde af praktikanterne fra AspIT Aalborg er virksomheden Progressive Media, som forleden kom på Top 5 hos business.dk over de bedst indtjenende game-producenter.
– Vi oplever nogle super entusiastiske unge mennesker, der brænder efter at vise hvad de kan. Og netop attityden til arbejdet er helt afgørende for vores type virksomhed. Man skal være stærkt motiveret for at kunne det her, og kunne det til tiden. Og det kan AspIT´erne, siger direktør og medindehaver Thomas Nielsen, der også var blandt de mange gæster ved receptionen i Aalborg forleden.
I Aabenraa var flere andre virksomheder repræsenteret. Og noget tyder på, at det ikke kun var det store kagebord der trak. Fra OJ ELECTRONICS A/S med 160 ansatte og over 200 millioner kr i omsætning kom Martin A Jensen, QA specialist.
– Vi har haft Jens i praktik hos os siden maj. Lad mig sige det ligeud – hans ”handicap” betyder, at han er hurtig til sit arbejde. Jens tester vores software, og er helt unik idet han udfører de samme tests måske 20 gange i træk, uden at miste præcision, og uden at blive træt af det. Derfor kan vi sagtens forestille os, at fastansætte ham efter praktikperioden, siger Martin A. Jensen, der roser ordningen med at eleverne kan få specialtræning på skolen undervejs i praktikken – altså fleksibel og målrettet uddannelse efter virksomhedens ønsker.
Både i Aabenraa og Aalborg var også kommunerne godt repræsenteret. Med til receptionen i det sønderjyske var blandt andre Birthe Meyer, beskæftigelsessagsbehandler fra Jobcenter Haderslev.
– Vi har for længst opdaget AspITs evne til at gøre vores unge Aspergere med IT interesse til selvforsørgende unge mennesker. Succesen skyldes, efter min mening, AspITs evne til at træne de unge i både det faglige og det sociale, der er så vigtigt på en arbejdsplads. De sociale kompetencer er vigtige i forhold til at fastholde sig på arbejdsmarkedet. Og så er AspIT dygtige til at formidle budskabet om deres dygtige praktikanter til erhvervslivet, siger Birthe Meyer.
Ved receptionen i Aalborg var der iøvrigt også introduktion af Ditte Stern Bach som ny Afdelingskoordinator for skolens 29 elever. I Aabenraa er det Søren Fischer Sørensen, der med sine kollegaer er i gang med uddanne 24 elever til dansk erhvervsliv.
HUSK
Gratis konference på Brogaarden, Strib/Middelfart
AspIT at Work Årsmøde den 22. maj 2014 kl. 12.00 – 17.00.