Mads Zülow Anholm Laursen har som autist nogle ekstraordinære evner, der nu udfolder sig hos Bitzer Electronics i Sønderborg.
Artiklen viderebringes med tilladelse fra JydskeVestkysten.

Mads Zülow Anholm Laursen er i dag en glad mand. Den 26-årige mand kan nemlig se frem til en fastansættelse, når han til sommer er færdig med sit praktikforløb hos Bitzer Electronics.
– Det bliver rigtig fedt. Mit første faste arbejde. Det er helt fantastisk her på Bitzer. Jeg har fundet min rette hylde, siger Mads, der som 23-årig fik diagnosen autist.
Autisme er en fællesbetegnelse for en række diagnoser inden for en gennemgribende udviklingsforstyrrelse. Det er en anderledeshed i hjernens udvikling, der påvirker opfattelsen af omgivelserne, og måden man interagerer med andre på.
I et år har Mads Laursen med stor succes været i praktik hos Sønderborg-firmaet, der udvikler og producerer energieffektive produkter inden for køl, varme og ventilation. Her har han været en del af produktudviklingsteamet.
– Mads er en ung mand med nogle ekstraordinære evner, som passer utrolig godt til det, vi laver. Han har performet som en stjerne, en gave for Bitzer. Han har budt ind med stor arbejdsomhed og fastholdelse af fokus. Han er rigtig god til detaljer, siger softwarechef Thomas Augustinus.
Han har været initiativtager til, at Bitzer først fik en anden autist Morten René Pedersen i praktik og lidt senere Mads. Sidstnævnte blev i øvrigt fastansat tidligere på året.
Ramt af depression
Indtil for få år siden havde Mads det svært. Han var droppet ud af universitet, gik ud og ind af diverse vikarjob samt havde det skidt mentalt.
– Når jeg tænker tilbage, så var jeg bange for forevig at være arbejdsløs. Være på førtidspension og bare ende som et tal i statistikken, siger han.
I folkeskolen gik ellers det fint for Mads, men under et efterskoleophold begyndte han at have det svært. Det var dog først på handelsskolen i Esbjerg, at det for alvor gik galt.
Her blev han for ramt af en depression. Mads kunne godt klare sig fagligt, men blev alligevel syg og fik kun med hiv og sving en handelseksamen i hus.
Mads er en ung mand med nogle ekstraordinære evner, som passer utrolig godt til det, vi laver. Han har performet som en stjerne, en gave for Bitzer Softwarechef Thomas Augustinus.
– Jeg har det svært med løsere rammer og det ansvar, som følger med. Jeg lukkede helt ned og kunne til sidst ikke overskue andet end tage bussen til handelsskolen, husker Mads.
For fem år siden rejste han til Sønderborg med kæresten Michelle for at læse kinesisk på Syddansk Universitet. Det kunne han slet ikke håndtere og droppede ud.

– Der var især på universitetet, at det gik skævt. Der var alt for mange mennesker, og det var alt sammen selvstudie. Jeg har svært ved at danne nye sociale forbindelser, så det kunne jeg slet ikke håndtere, siger Mads, der er fra Hjerting ved Esbjerg.
Befriende diagnose
Årene efter røg han ind og ud af diverse vikarjob. Under et skoleforløb på jobcentret kom det store vendepunkt. En lærer spurgte Mads, om han havde en diagnose. Det førte til, at han kom til psykiater, som konstaterede, at Mads var autist.
– Det var befriende at få diagnosen. Når man hele livet har følt, at der manglede en del af sin identitet og spurgt sig selv, hvad der kunne være galt. Nu kan jeg forstå og planlægge efter, at jeg har nogle udfordringer, ligesom jeg møder stor forståelse, forklarer Mads.
Kort før diagnosen var Mads var begyndt på AspIT i Aabenraa – en it-uddannelse for unge med Autisme Spektrum Forstyrrelse eller lignende. En treårig uddannelse med små klasser, stabilitet og struktureret hverdag.
– Der klikkede jeg. Det var det helt rigtige sted.
Han scorede det ene 12-tal efter det andet på uddannelsen, der som vigtigt element skaffer eleverne ud i erhvervspraktik. Skolen kontaktede Bitzer Electronics, som takkede ja.
Har store planer
Det er gået helt forrygende på virksomheden i Sønderborg. Så selvom Mads først er færdig i praktik til sommer, har han allerede nu fået tilbudt en fastansættelse.
– Jeg håber rigtigt meget at kunne tage flere AspIT’er i praktik. Hvor mange jeg kan tilbyde job bagefter, kan jeg ikke sige endnu, men hvis vi kan bidrage til at give dem noget på cv’et, der kan hjælpe dem videre, så gør vi meget gerne det. Vi ser det som en vigtig del af vores CSR-indsats samtidig med, at de bidrager aktivt til at løse en vigtig opgave, siger softwarechef Thomas Augustinus, der selv har en voksen søn, som er infantil autist.
Bitzer Electronics er ved at etablere et tværorganisatorisk team inden for automatisk test, hvor de to fra AspIT indgår som vigtige medarbejdere i teamet.
– Jeg har lært at være neuroatypiker i en neurotypisk verden. Nu kan jeg igen se fremad med optimisme. Det har jeg virkelig savnet, siger Mads.
Sidste år blev han og Michelle gift. Nu har parret planer om at købe hus i Sønderborg.